Nicolae Giugea: ”O țintă națională ratată – aderarea la zona euro!”

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,

Nu în puține rânduri, atunci când oficialilor români li se reproșa lipsa de performanță, aceștia arătau sfidător cu degetul către Bulgaria, stat care se plasa pe ultimul loc din Uniunea Europeană la majoritatea indicatorilor economici și sociali. Timpul a trecut și Bulgaria are astăzi autostrăzi, în timp ce România încă mai așteaptă să aibă drumuri moderne. Bulgaria are un turism perfomant, accesibil cetățenilor din clasa de mijloc, în timp ce calitatea și prețul serviciilor din turismul românesc îi sperie și oligarhii lumii. Bulgaria are mai multe șanse să intre în Spațiul Schengen decât România. De la 1 ianuarie 2024, Bulgaria intră în zona euro, în timp ce Guvernul României nici măcar nu mai știe dacă mai are sau nu acest obiectiv strategic național.

Stimați colegi,

Nemulțumirea mea majoră nu e legată de faptul că aderarea la zona monetară europeană este o obligație asumată prin Tratatul de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană și că România a ratat de mai multe ori șansa de a adopta această monedă puternică și stabilă. Din păcate, menținerea României în afara zonei euro înseamnă creșteri de prețuri de până la 20% în numai câteva luni, în timp ce inflația pentru statele care au moneda euro este foarte mică. Aderarea la euro ar fi însemnat rate la credite cu dobânzi mici și nefluctuante pentru români, nu creșteri sau chiar dublări de rate de la o lună la alta. Dacă am fi avut moneda euro, întreprinzătorii români nu ar mai fi fost supuși riscurilor valutare și consturilor de tranzacție care-i face din săraci și mai săraci.

Stimați colegi,

Aderarea României la zona euro este un adevărat proiect de țară, pentru care trebuie asumate termene precise și luate măsuri concrete și curajoase pentru atingerea criteriilor nominale de convergență. De asemenea, o bună utilizare a fondurilor europene care pot fi accesate de România ar ajuta substanțial și la recuperarea decalajelor, la o convergență a veniturilor, nu numai a prețurilor, precum și la o ameliorare a indicatorilor de convergență reală. Mă uimește faptul că actualul ministru al finanțelor nu are nici cea mai mică preocupare față de această chestiune. Nici măcar nu-i pasă că România se împrumută la dobânzi de 8% pentru credite în lei, când ar fi putut să se împrumute la dobânzi de 2-3% în moneda unică europeană. Domnia sa avea performanțe doar în studiouri de televiziune, înainte de a fi ministru. Acum se remarcă printr-o profundă tăcere pe temele majore pentru români – dobânzi, datorie, creșteri de prețuri ca în anii 90, carburanți mai scumpi decât în statele dezvoltate. 
Vă mulțumesc!
Deputat Nicolae GIUGEA