Craiova. 47 de milioane de euro pe asfaltare, licitație cu fentă

Primăria Craiova a lansat luna trecută o licitație de 47 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din municipiu, ”uitând” câteva articole din lege referitoare la constituirea garanțiilor, dar chiar și să atașeze tema de proiectare, specificațiile tehnice și SF-urile. Între altele. Ca și când ar fi cerut oferte pentru organizarea de circuri – activitate curentă a municipalității, nu pentru lucrări de infrastructură rutieră.
Și lucrurile ar fi rămas așa, dacă Agenția Națională pentru Achiziții Publice nu ar fi aruncat un ochi peste documentația semnată de Lia Olguța Vasilescu și nu ar fi dispus măsuri de remediere, considerând că, în forma inițială, condițiile/lipsa unor condiții ar fi condus la restrângerea sau distorsionarea concurenței.
Nu că modificările aduse, la solicitarea ANAP, ar elimina discriminarea potențialilor participanți la licitație, dar, pe 20 octombrie, primăria a publicat totuși clarificări, incluzând în caietul de sarcini tema de proiectare și caracteristicile imperative ale lucrărilor (foto). De asemenea, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost mutat pe 24 noiembrie, din 10 noiembrie.
Acuma, pentru oricine ar fi curios să afle ce s-ar fi întâmplat dacă ANAP n-ar fi verificat documentația de atribuire, ar fi suficient s-o întrebe pe Maria Nuță, directorul de Investiții, Achiziții și Licitații: la ora publicării anunțului inițial, adică fără aceste modificări, avea sau nu vreun constructor – viitor ofertant – tema de proiectare și specificațiile tehnice? 
Revenim