Cazul Dragnea – Tel Drum: Anchetă finalizată la Teleorman. La Craiova, mai durează?

DNA l-a trimis în judecată luni pe Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum ”Teleorman”, l-am numi noi, o să vedeți imediat de ce. Fostul lider al PSD e acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni. 
Conform unui comunicat al structurii anticorupție, pe 26 iunie 2020, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:

  • constituire a unui grup infracțional organizat două infracțiuni de abuz în serviciu cu
  • obținere de foloase pentru sine sau pentru altul
  • instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii, potrivit unui comunicat DNA.

Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri, potrivit DNA. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017, în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene).
Materialul despre acest dosar aici.
Interesant este că, în 2018, departamentul anti-fraudă european cerceta atribuirea unui contract de 11 milioane de euro către asocierea Tel Drum, de către Primăria Craiova, pe vremea primului mandat al Liei Olguța Vasilescu și a mandatului de ministru al dezvoltării și administrației al lui Liviu Dragnea. care, culmea, gestiona tocmai Programul Operațional Regional prin care erau distribuiți banii. Dosarul a rămas însă fără miros în ultimii patru ani.
Asta, în ciuda faptului că acordarea celor 11 milioane de euro de către Primăria Craiova asocierii de firme condusă de Dragnea era cusută cu ață albă încă de la lansarea licitației, în 2013.
Amintim că, la licitația pentru reabilitarea străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii, firma cu oferta de pe primul loc – 31 de milioane – a fost eliminată, iar cea de pe locul doi – câștigătoarea, cum ar veni – a renunțat pur și simplu (deși avea să primească mai apoi lucrări de la Tel Drum, pe de o parte, și, ulterior, contracte de zeci de milioane de euro de la Primăria Craiova, pe de altă parte). Așa că Tel Drum, lider în asocierea cu T Dancor Romconstruct – firma fraților Ciocan – și cu alte câteva societăți, a rămas singură în pseudo-cursa pentru cele 11 milioane de euro puse în joc.
Mai mult, pe strada Râului asfaltarea a fost realizată în bătaie de joc, dar și, atenție, recepționată, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar penal, stins și acesta între timp.
Nu în ultimul rând, în 2016, comisia europeană constata că 2,5 milioane de euro ar fi fost plătiți nejustificat de către autoritatea contractantă, urmând ca aceasta să-și recupereze banii de la executant.
În tot acest timp, primăria a încercat să mușamalizeze scandalul, însă presa liberă a reușit să acceseze mai multe informații despre subiect.
Acum, că s-au mai înmulțit ”contributorii” la sistemul de gestionare a informațiilor din interiorul grupurilor infracționale organizate din domeniu, ne așteptăm să ne lumineze anchetatorii și cât de legală a fost afacerea Tel Drum ”Craiova”.
Revenim