Nicolae Giugea solicită măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medici în viitoarele spitale regionale

Către: Ministrul Sănătății
Domnului Alexandru RAFILA
De la: Deputat PNL
Nicolae GIUGEA
Obiectul întrebării: Asigurarea necesarului de medici pentru spitalul regional de urgență Craiova.

Stimate domnule ministru,
Majorările salariale substanțiale care au fost direcționate către medici și personalul medical nu au reușit să diminueze deficitul de medici din unitățile spitalicești de stat și nici să stopeze migrația tinerilor absolvenți ai universităților de medicină. Potrivit datelor furnizate de către Președintele Colegiului Medicilor din România, domnul prof. univ. dr. Daniel Coriu, anual finalizează studiile de medicină în universitățile din țara noastră cca. 3.800 de studenți români și străini. De asemenea, Colegiul Medicilor din România eliberează anual cca. 1.000 de avize de liberă practică, pentru a profesa în state precum Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii sau în Statele Unite ale Americii. De asemenea, tot în acest context, trebuie amintit faptul că foarte mulți medici din sistemul public de sănătate din țara noastră au împlinit sau urmează să împlinească vârsta legală de pensionare și ieșirea naturală din sistem. Nu în ultimul rând, Guvernul României a făcut în ultimii trei ani eforturi substanțiale pentru extinderea unor secții ale unităților spitalicești de stat și pentru construirea primelor trei spitale regionale de urgență, la Craiova, Iași și Cluj, cu peste 800 de paturi și cu un necesar de medicii care se ridică la câteva mii. În scopul evitării realizării unor investiții și dotări moderne în sistemul de sănătate, fără a avea personalul medical necesar asigurat, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:
– Prin ce modalități aveți în vedere să asigurați necesarul de medici și de personal medical auxiliar în vederea punerii în funcțiune a viitoarelor spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj?
– Aveți în intenție să dispuneți o majorare a cifrelor de școlarizare în universitățile de medicină și farmacie din România, începând cu anul universitar 2023/2024?
– Ce măsuri urgente aveți în vedere pentru a stimula tinerii absolvenți să practice medicina în unitățile spitalicești de stat din România și să nu mai părăsească țara?

Solicit formularea răspunsului în scris.
Cu deosebită apreciere,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL