În ședința de astăzi a Consiliului Local Craiova, consilierii PSD și PER au votat propunerea Primăriei Craiova de creștere a prețului la gigacalorie cu peste 30%, respectiv de la 463 de lei fără TVA, la 603 de lei fără TVA. Este unul dintre cele mai mari prețuri din țară pe care locuitorii unui oraș din România îl plătesc. În cadrul ședinței, consilierii liberali au solicitat ca suma necesară pentru acoperirea acestei creșteri de preț să fie subvenţionată din bugetul Primăriei Craiova, aşa cum este cazul majorităţii marilor oraşe din România, indiferent de culoarea politică a primarilor din respectivele oraşe.
Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj: “În ajun de sărbători, consilierii PSD și PER au scumpit gigacaloria cu 30%, la propunerea primarului Lia Olguţa Vasilescu. Deşi primarul Craiovei nu a vrut să facă o estimare privind impactul bugetar pentru subvenţionarea creşterii de preţ, suma totală estimativă necesară pentru a acoperi această creştere de prețuri se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, adică o sumă similară pe care Primăria Craiova a pierdut-o prin organizarea defectuoasă a festivalului Intencity’’.
Teodor Sas, consilier local PNL: “În alte municipii din România s-a procedat în acest fel, iar primăriile subvenționează diferenţa rezultată din creşterea preţului gigacaloriei. În Cluj-Napoca, de exemplu, locuitorii plătesc 275 de lei pentru gigacalorie, iar în Râmnicu Vâlcea 338 de lei cu TVA inclus. Craiovenii vor plăti 603 lei, fără TVA”.
Teodor Sas a indicat una dintre sursele de finanțare pentru acoperirea acestei creșteri – banii alocați in rectificarea de buget de luna aceasta pentru întreținere zone verzi și lucrări de confecționare forme ambiental-recreative pentru parcuri și grădini publice, în valoare de 2.840.000 de lei, însă consilierii PSD şi PER au votat împotriva amendamentului respectiv de alocare a acestei sume pentru subvenţionarea căldurii în municipiul Craiova.
În ciuda apelurilor venite din partea consilierilor din opoziție, majoritatea PSD-PER a votat scumpirea gigacaloriei cu 30 % chiar în ajun de sărbători. Ca urmare, începând cu luna ianuarie, craiovenii racordaţi la sistemul public centralizat de încălzire vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a plăti întreținerea.
Tot în ședința de azi,s-a luat în discuție situația taxelor și impozitelor pentru clădirile nerezidențiale din Craiova. Consilierii PNL au solicitat reducerea acestor impozite de la 1,3 % la 0,5% din valoarea clădirii, așa cum legea permite.
Teodor Sas: “Solicităm ca această reducere să se aplice atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Este total aberant ca pentru o casă de la periferia Craiovei, fără utilităţi si pe străzi neasfaltate, oamenii respectivi să fie nevoiţi să plătească impozite care în unele cazuri depăşesc 10.000 de lei pe an. Referitor la impozitul pentru persoanele juridice, societăţile comerciale trec printr-o perioadă dificilă din cauza contextului general (inflație, prețuri crescute la energie) și este momentul ca administrația condusa de Lia Olguţa Vasilescu să demonstreze că susține cu adevărat mediul de afaceri, nu doar la nivel declarativ’’.
PNL solicită, prin vocea consilierilor săi,ca până marți, când acest subiect se va discuta într-o ședință extraordinară (ținută online, așa cum se fac toate ședințele în care se iau decizii controversate) administrația condusă de PSD şi Lia Olguţa Vasilescu în Craiova să își revizuiască atitudinea și să accepte propunerea consilierilor liberali.
Biroul de presă al PNL Dolj