Procurorul craiovean acuzat că a jucat la pacănele banii confiscați la percheziții, achitat

Procurorul Flavius Cristea, acuzat că ar fi jucat la păcănele banii confiscați la percheziții, a fost achitat de instanța supremă. Magistrații spun că nu există probe, ori că fapta pentru care a fost trimis în judecată nu este prevăzută de legea penală. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este însă definitivă.
„I. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.b) teza I Cod procedură penală, achită inculpatul Cristea Adrian Flavius (…..) pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (fapta din noiembrie 2011-aprilie 2017) prevăzută de art. 297 Cod penal în condiţiile art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin. (1) Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.c) Cod procedură penală, achită inculpatul inculpatul Cristea Adrian Flavius pentru infracţiunea de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, prevăzută de art. 259 alin. (1) şi (2) Cod penal, întrucât nu există probe că inculpatul a săvârşit infracţiunea (fapta din 23.09.2016). În baza art. 397 alin. (1) Cod procedură penală rap. la art. 25 alin. (5) Cod procedură penală, lasă nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile Şerban Doru Aristică, Miclescu Stazian, Surdu Ion Pavel, Pădureanu Andreea-Cristina, Ghergeh Magherescu Cristina-Iosefina şi Marcu Adrian. Cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Cristea Adrian Flavius în cuantum de 942 lei rămâne în sarcina statului, urmând a fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 noiembrie 2023.”- este decizia Instanței Supreme.
Procurorul Flavius Cristea a fost trimis în judecată în 2021, de către procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție abuz în serviciu și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
“În calitate de procuror de caz la DIICOT – ST Craiova, cu ocazia instrumentării unui număr de 7 dosare și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Codul de procedură penală,  prin aceasta cauzând o pagubă persoanelor din patrimoniul cărora au fost ridicate sume de bani și bijuterii, precum și o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale acestor persoane și ale DIICOT, pentru a obține pentru sine un folos necuvenit, constând în sumele și obiectele de podoabă care nu s-au mai regăsit ca mijloace materiale de probă,  bunuri ori sume asupra cărora s-ar fi aplicat măsuri asigurătorii în contextul urmăririi penale efectuate și în însușirea unui inel depus ca mijloc de probă de către un martor. Totodată, inculpatul ar fi sustras și distrus o filă a unui proces verbal de percheziție domiciliară, în care se precizează că în camera persoanei cercetate a fost găsită suma de 2700 lei, iar asupra acesteia suma de 1600 euro, sume de bani care s-au ridicat în vederea cercetărilor”, au transmis anchetatorii.