Nicolae Giugea, PNL: ”Se construiește mult în România, dar risipa nu a dispărut!”

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
România traversează o perioadă extrem de favorabilă din punctul de vedere al finanțării și execuției proiectelor de investiții. Majoritatea primăriilor au primit bani pentru a înființa sau extinde rețele de utilități, pentru a moderniza drumurile sau a asfalta străzile acoperite de pietriș, pentru a renova școlile, unitățile sanitare și de cultură. Nu cred că există primar harnic din țară, care să aibă proiect elaborat și pentru care Guvernul Ciucă să nu găsească finanțare. Și la nivel național, lucrurile stau tot într-o dinamică favorabilă. Autostrada Moldovei, la care nu mai visau nici cei mai optimiști este în construcție, cea a Transilvaniei progresează, de la Pitești la Sibiu vom avea, în sfârșit, un drum rapid, iar din capitala Băniei și până la Pitești lucrările se mai împiedică, dar merg înainte. Nici pe calea ferată nu stăm rău, deși ritmul de modernizare nu este încă cel pe care ni-l dorim.
Stimați colegi,
Trebuie să fim onești și să recunoaștem că fără apartenența la Uniunea Europeană, fără puhoiul de bani nerambursabili care intră în țară din bugetul UE, nu am fi avut bani nici să punem pietriș pe o uliță. Cei care
certau Bruxelles-ul când ne solicita reforme, ar trebui aduși pe șantiere ca să vadă din ce bani modernizăm astăzi țara. Cu toate acestea, chiar dacă Uniunea Europeană ne oferă finanțare consistentă, unele obiceiuri românești în a risipi banii din resurse naționale, din impozitele plătite de români, continuă să se manifeste în multe zone ale țării. Dacă investițiile utile se fac din bani europeni, unii edili risipesc banii din bugetele locale pe achiziția de lalele, panseluțe și beculețe colorate. De asemenea, chiar și unele investiții, deosebit de utile, realizate din bani europeni, sunt făcute de mântuială, din materiale de slabă calitate, care se fărâmă la câteva luni de la recepția lucrărilor: astfalt care se transformă în nisip la prima ploaie, pereți care se cojesc înainte să se usuce vopseaua și așa mai departe.
Stimați colegi,
Dacă tot construim, ar trebui să construim durabil, cu materiale de calitate și cu o strictă supraveghere a constructorilor. Înaintașii noștri au realizat clădiri și drumuri care au dăinuit secole, în vreme ce astăzi, pentru lucrări de milioane de euro, solicităm garanții ale lucrărilor de 12 luni! Oare e normal? De asemenea, dacă UE ne ajută să finanțăm marile proiecte, acest lucru nu înseamnă că autoritățile trebuie să risipească banii naționali pe achiziții absurde sau pe încărcarea schemei de personal cu prieteni, cuscrii sau alte rude.

Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL