Nicolae Giugea, PNL: România are nevoie de o reformă administrativă structurală pentru a se putea dezvolta pe termen lung!

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
Nimeni nu poate contesta faptul că România s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, ajungând să depășească, din punct de vedere economic Ungaria, Portugalia și alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu putem să nu observăm că dezvoltarea economică nu este una armonioasă ci, dimpotrivă, decalajele interne s-au adâncit. Oradea, Sibiu, Cluj Napoca, Suceava, Arad și localitățile din județul Ilfov au devenit adevărați poli de atracție pentru investițiile străine, lucru reflectat într-un PIB/locuitor mai mare decât media europeană, într-un nivel al salariilor comparabil cu marile centre urbane occidentale și într-o creștere a calității vieții. La polul opus se află Oltenia și Bucovina, provincii istorice care figurează de ani buni în clasamentul celor mai sărace zone din Uniunea Europeană. Lipsa infrastructurii rapide de transporturi, lipsa investițiilor străine, lipsa serviciilor publice de bază și migrația masivă a tinerilor au dus aceste regiuni într-o spirală a subdezvoltării din care se pare că vom ieși cu mare dificultate. De asemenea, structura administrativă a țării a devenit o adevărată piedică în calea dezvoltării, pentru că administrațiile publice locale din comune și din orașele mici nu dispun de resurse financiare pentru a realiza investiții publice care să atragă atât investitorii, cât și populația tânără.
Stimați colegi,
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a făcut mai mulți pași concreți în direcția reformei administrative. De exemplu, consorțiile administrative adoptate anul trecut reprezintă un punct important de plecare în direcția creșterii calității actului administrativ și al utilizării raționale a resurselor publice. De asemenea, Guvernul Ciucă a mai reușit un pas important, de această dată în domeniul fondurilor europene, prin creșterea gradului de descentralizare a utilizării acestora, în special la nivelul Programului operațional regional. Așadar, unele progrese deja au fost realizate și utilitatea acestora se va vedea în scurt timp. Cu toate acestea, pentru a putea crește capacitatea administrativă a țării mai sunt necesare reforme structurale substanțiale, atât în ceea ce privește descentralizarea financiară, cât și în organizarea serviciilor publice și al realizării investițiilor în plan regional. Îmi exprim speranța că actuala coaliție de guvernare va acorda, în viitorul apropiat, o deosebită atenție reformei administrative, o reformă așteptată și de primari și de consilierii locali sau județeni, dar, mai ales, de către cetățenii care finanțează din buzunarele lor funcționarea statului român.

Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL