Dosarul ”Fațada”, în pronunțare

Dosarul ”Fațada”, în care primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a avut calitatea de inclulpat, în faza în care, până în 2020, procurorii DNA au crezut că pot demonstra că aceasta a comis diverse infracțiuni de corupție, și în care a fost emisă ordonanță de clasare, în același an, din lipsă de probe, dar care a fost introdus în procedură de reevaluare juridică în 2021, se apropie de final. 
Pe scurt, după doi ani de la înregistrarea pe rolul Tribunalului București a unei plângeri împotriva ordonanței de clasare enunțate mai sus, judecătorii au anunțat, ieri, că se vor pronunța în cauză pe 5 mai: ”Solutia pe scurt: Amana ponuntarea la data de 25.04.2023 cu privire la exceptiile invocate. Pe fondul cauzei amana pronuntarea la data de 04.05.2023”. Decizia fie va menține legalitatea ordonanței prin care au fost spălați Olguța Vasilescu și acoliții săi, fie va infirma documentul, situație în care presupusele fapte penale trebuie cercetate din nou.
Vasilescu era cercetată în acest caz pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani, potrivit procurorilor, după ce le-ar fi solicitat mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.
A fost trimisă în judecată în 2016, însă un judecător a decis că rechizitoriul nu este în regulă, întorcând dosarul la DNA. În final, procurorii au spus că nu există probe prin care să se poată stabili că primarul Craiovei „ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor”.
Revenim