Nicolae Giugea, deputat PNL: Nici vara asta nu va fi ca iarna!

”Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri” spunea poetul nostru național și tot așa aș spune și eu dacă mă gândesc la anii mulți care s-au scurs de când a fostaprobat oficial Programul naţional de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj.
La aproape un deceniu și jumătate, ministerul de resort nu poate contabiliza în dreptul acestui program major decât eșecuri, întârzieri și pierderi de oportunități financiare. Dacă ar fi să facă un raport, actualul ministru ar scrie în el că s-au niște investiții, puține, că majoritatea instalațiilor au fost defecte din fabrică și sunt funcționale doar când plouă afară și că obiectivul milioanelor de hectare irigate nu a ajuns nici la 20%, în realitate. Poate, pe hârtiile cu antet care circulă prin Guvern figurează mai mult, dar realitatea e cu totul alta și nu se poate constata decât mergând la capătul platațiilor.
Stimați colegi,
Specialiștii în meteorologie au început să ne confirme cele mai sumbre temeri pentru anul agricol 2024. După o iarnă slabă în precipitații, cu zăpadă de o șchioapă și numai pentru câteva zile, solul se află în gravă suferință de apă. Mai mult decât atât, luna februarie 2024 e deja intrată în istoria
meteorologică pentru temperaturile foarte ridicate, martie pare să fie la fel și prognozele pentru această vară ne anunță că vom avea iarăși ploi puține, temperaturi ridicate și probleme deosebit de grave pentru fermierii de la sud de Carpați care au înființat sau urmează să pună bazele noilor culturi agricole în Câmpia Română.
Personal, nu am cunoștință să existe vreo frământare reală la nivelul Ministerului agriculturii în această chestiune, deși soluții sunt, bani se găsesc și pagubele provocate de seceta iminentă pot fi evitate, măcar în parte. Nici nu ar trebui să mai așteptăm soluții de la actualul ministru, ci ar trebui ca la nivelul Camerei Deputaților să se ia decizia aprobării proiectului legislativ depus de mine în urmă cu mai mulți ani, care conține soluții tehnice verificate și soluții financiare sigure pentru a aduce apă la capătul tarlalei pentru cei mai mulți fermieri din Oltenia și Muntenia.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL