Nicolae Giugea, deputat PNL: “Micul şi berea nu au dispărut din obiceiurile unor administraţii publice, ci doar s-au transformat în alte căi de risipă!”

Ani la rând, bugetele administraţiilor publice locale, deşi modeste ca venituri, erau risipite pe evenimente câmpeneşti cu mici şi bere gratis, având un singur scop – atragerea simpatiei pentru primarul în funcţie. Ce nu face omul pentru a fi reales? Treptat, electoratul din România s-a maturizat şi a înţeles că micul şi berea nu au fost niciodată gratuite, ci plătite din taxele şi impozitele locale pe care contribuabilul le datorează în fiecare an şi le plăteşte la bugetul local.
Mai mult decât atât, micul şi berea, ca denumire generică pentru tot felul de evenimente costisitoare inutile, au stat la baza degradării infrastructurii locale, fiind cauza lipsei de investiţii în reţeaua şcolară sau sanitară, sau în reabilitarea drumurilor. Românii au înţeles din nou, şi astfel de evenimente au devenit deja o raritate în peisajul public din România.
Din păcate, chiar dacă micul şi berea pare că au dispărut, în realitate, politicienii locali, ingenioşi din fire, au transformat acest obicei păgubos în alte tipuri de practici: concerte scumpe gratuite, beculeţe de Crăciun, care încep să lumineze oraşele chiar şi când temperaturile sunt de 25 de grade, târguri inutile sau multe alte forme.
Trebuie să atragem atenţia oamenilor că asemenea tipuri de evenimente scumpe şi inutile tot pe banii lor se fac şi tot în detrimentul acelor investiţii care ar putea aduce un spor de calitate în viaţa cetăţenilor.
Dacă vrem ca România să evolueze, dacă vrem ca dezvoltarea economică şi socială să devină realitate, cred că partidele politice vor avea în anul 2024 o mare responsabilitate în desemnarea candidaţilor pentru alegerile care vor veni.
Cred că cea mai utilă competiţie electorală, care poate aduce beneficii în viaţa românilor, este aceea bazată pe proiecte şi soluţii la problemele comunităţilor locale. Dacă reuşim să ajungem în această fază a competiţiei politice, vă garantez că administraţia din România se va moderniza în mod real şi va livra acele politici şi proiecte necesare oamenilor.