Legea irigațiilor, cel mai mare proiect de infrastructură agricolă din ultima jumătate de secol

Legea grație căreia urmează să fie alocați peste 3,5 miliarde de lei pentru reabilitarea/înființarea rețelelor de irigații din sudul țării, cunoscută deja la nivel parlamentar drept Proiectul Canal Dunăre-Jiu-Olt-Argeș, a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților, a declarat, joi, Nicolae Giugea, unul dintre inițiatorii actului. ”Este un proiect vital pentru Oltenia, deoarece oferă fermierilor din întreaga zonă acces la apă ieftină. După finalizarea canalului, irigațiile se vor face gravitațional, fiind eliminate pompele care acum consumă mult curent și cresc prețul apei. În plus, întreaga amenajare va schimba microclimatul din zonele pe unde va trece și va asigura utilizarea durabilă a resurselor de apă.” a precizat deputatul liberal Nicolae Giugea.
Rețeaua ar urma să străbată județele Mehedinți, Dolj, Olt și Argeș, să fie alimentată din fluviu și din marile râuri pe care le va intersecta și să asigure necesarul de irigare pentru circa 2,5 milioane de hectare de teren arabil.
Ultima astfel de construcție – chiar dacă nu pe același concept de funcționare – a fost realizat în anii ’60 – ’70, pe traseul Corabia (Olt) – Sadova (Dolj).