EXCLUSIV. Conducerea Universității din Craiova a îngropat un proiect european de 4 milioane de euro, ca să bage bani publici în ”băi comune”

Universitatea din Craiova pare să fi devenit o veritabilă unealtă de partid, sub conducerea rectorului Cezar Spînu și a directorului general Cătălin Roșculete, ambii – sergenți PSD. Managementul UCV din ultimii ani se aseamănă izbitor cu metodica adoptată în entitățile publice ordonatoare de credite: banul public se distribuie preferențial, după interesele de gașcă, nu funcție de necesitățile izvorâte din realitate.
Între nenumăratele dovezi ale managementului defectuos apărute deja în spațiul public, situația unui proiect european eligibil de 4 milioane de euro, sabotat sistematic de șefii UCV, pare extrasă dintr-un rechizitoriu DNA.
Pe scurt, UCV a preferat să îndese bani din fonduri proprii și ministeriale în conturile unui antreprenor, Grup Primacons Srl, în baza unui proiect depășit, în condițiile în care avea confirmarea ADR Sud-Vest Oltenia că proiectul depus pentru realizarea unui obiectiv modern, din fonduri exclusiv europene – așadar, cu aport ZERO din partea beneficiarului, a fost declarat eligibil.
De ce? Păi, banii din fondurile europene trebuie să se regăsească la centimă în produsul final, pe de o parte, iar, pe de altă parte, termenele de implementare trebuie respectate cu sfințenie, pe când, într-o investiție ”de casă”, lucrurile pot fi manevrate lejer și, chiar de-ar fi vreun ochi căscat, orice inconvenient va fi desființat la nivel local.

Noi bani europeni vrem, dar ce ”mâncăm”?

Pe 22 august 2018, ADR Sud-Vest Oltenia comunica UCV că, în cazul proiectului depus de Facultatea de Drept –  ”Consolidare, reabilitare, modernizare, extindere, echipare spații pentru învățământ, cercetare și activitați conexe, Craiova, str. Calea București, nr. 107 G”, având codul de înregistrare SMIS 124018 POR 2014-2020 –  ”a fost finalizată etapa de verificare a conformității administrative și eligiblității pentru proiect”; ”cererea de finanțare a fost admisă în următoarea etapă a procesului de evaluare și selecție, respectiv evaluarea tehnică și financiară”.
În mare, era vorba de reabilitarea celebrului cămin 9, aflat în conservare, și transformarea acestuia într-un centru modern de cercetare.

La scurtă vreme, deși proiectul european era în așteptarea următoarei faze, de evaluare tehnică, directorul Direcției Generale Administrative a UCV, Cătălin Roșculete, a venit cu inițiativa realizării unui alt proiect, pentru același imobil, însă pe fonduri proprii.
Pe repede înainte, propunerea era adoptată de senatul UCV, iar, la numai un an de la confirmarea ADR SV Oltenia că pot fi accesate cele 4 milioane de euro, fonduri  nerambursabile, UCV încheia contractul 6.161 din 22 august 2019 cu Grup Primacons Srl, cu o valoare de 19.623.376,80 lei.
Pe 27 ianuarie 2020, ADR SV anunța Universitatea din Craiova că, în baza instrucțiunii AMPOR nr. 135 din 23. 01. 2020, referitoare la continuarea procesului de evaluare, selecție și contractare, pentru proiectul pe fonduri europene se va demara etapa de evaluare tehnică și că solicitantul trebuie să răspundă în termen de 3 zile dacă mai dorește finanțarea.
A doua zi, rectorul Cezar Spînu răspundea că proiectul este de actualitate și că ”dorim finanțarea acestuia”.
Era însă numai de poză, pentru că, în paralel cu presupusul interes, Spînu avea grijă să îngoape proiectul european, dovadă stând faptul că documentele de actualizare solicitate de ADR SV printr-o altă  adresă, din 3 februarie 2020, nu au fost depuse.

Bani în avans, împrumut din fonduri publice

În timp ce lăsa impresia că sunt interesați de fondurile europene, rectorul Spînu și directorul Roșculete aveau grijă să vireze bani în conturile antreprenorului, chiar în avans, astfel încât să pară că proiectul propriu, respectiv contractul din august 2019 se derulează în ritm normal. Astfel, pe 31 octombrie 2019, UCV emitea două ordine de plată către constructor, unul – de 500.000 lei, iar celălalt – de 1,041 milioane de lei, adică 15 miliarde de lei vechi în total.
În decembrie, pentru că nu se lucrase nimic, conducerea UCV, înțelegând că a comis-o, a notificat prestatorul să-i returneze avansul și, pentru a nu fi forțată să rezilieze contractul, a încercat să perfecteze un proces-verbal de custodie pentru materiale de construcții aflate în depozitul constructorului, la Slatina, însă cei doi angajați ai UCV cu atibuții în domeniu au refuzat, considerând că e nelegal. Motiv pentru care au și fost determinați să-și caute de lucru.

22, 6 milioane, pentru facilități din secolul trecut

Rezultatul a fost până la urmă cel urmărit de rector & co., respectiv: renunțarea la un proiect de 4 milioane de euro care propunea spații pentru cazare și cercetare la standarde europene cu costuri zero din partea UCV,, demararea și continuarea lucrărilor din fonduri proprii, cheltuirea a 22, 598 milioane de lei, din care 7 milioane – din bugetul de stat, după bunul plac, în baza unui proiect depășit tehnic prin care, de pildă, s-au păstrat băi comune pe etaj, dar și alte ”facilități” specifice secolului trecut,