Craiova. USD pregăteşte desfiinţarea PNL Dolj

După cum era de aşteptat, PSD-USD Dolj nu lasă uşor din mână posturile din administraţia publică locală ocupate încă de PNL în baza vechilor protocoale USL. Deşi liderii PSD au lăsat să se înţeleagă că va fi linişte şi că foştii lor parteneri ar trebui să stea liniştiţi, lansând declaraţii aparent liniştitoare pentru penelişti, cum că s-a colaborat bine până acum şi că pupilele regimului comunisto-iliescian nu sunt firi conflictuale (Claudiu Manda, preşedinte PSD Dolj), se pare că lucrurile nu stau deloc aşa.  

Colaborarea USD Dolj cu PNL stă într-un fir de aţă, potrivit surselor noastre. În verme ce şeful PNL Dolj a declarat că organizaţia este dispusă să meargă la nivel local alături de foştii parteneri de la PSD, UNPR şi PC, mai nou îmbuchetaţi în USD, Biroul permanent judeţean al PSD Dolj nu a reuşit să ia o decizie în sensul continuării colaborării cu verii penelişti. În şedinţa de vineri seara, mulţi dintre membrii organismului de conducere al PSDşi-au exprimat dorinţa de a-i scoate pe penelişti de la tarabele administrative din Craiova şi din judeţ. Evident, PSD nu s-a mai grăbit să vină cu un comunicat de presă după şedinţă, preferând doar să transmită, prin diverse groniţe de partid, că totul e roz, dar puţin ascuns. În altă ordine de idei, potrivit aceloraşi surse, UNPR şi PC au găsit momentul să ceară nişte funcţii, pentru că, până acum, cu un PNL la pupitru, alături de PSD, n-au reuşit decât un post de viceprimar, unul de administrator de sală (ocupat de un fost miliţian puşcăriaş) şi unul de directoraş. Nu mai vorbim de PSD, care are propria listă de extindere spre fotoliiile de directori şi spre cel de prefect de Dolj, unde cel mai bine cotată este directoarea CAS Dolj, Alina Tănăsescu. În plus, PSD-USD pregăteşte şi preluarea postului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, ocupat acum de penelistul Laurenţiu Ivanovici.

Negocieri pentru îmbarcarea peneliştilor în USD

Faptul că PSD nu a ajuns încă la o decizie în privinţa numirii propriilor membri în funcţiile deţinute de PNL Dolj este cauzat şi de negocierile nefinalizate cu câţiva dintre penelişti, pentru trecerea acestora în barca PSD sau într-o altă formaţiune. Variantă câştigătoare pe termen mediu-lung pentru PSD, care, cu riscul de a-şi supăra puţin militanţii de la coada posturilor publice, ar reuşi din start anihilarea uneia dintre cele două partied dispuse să mai facă opoziţie în Dolj: PNL şi Mişcarea Populară. Asta nu înseamnă că PNL s-ar desfiinţa efectiv, însă cu un Cosmin Enea secretar general al PNL adânc aservit fostului său tutore Claudiu Manda şi un şef departed, Mihai Voicu, rămas fără pârghii, opoziţia PNL ar tinde spre zero.

Antecedentele “bunei colaborări”

 Despre buna colaborare invocată de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în relaţia cu PNL Dolj, merită amintite frământările de anul trecut, când primăriţa l-a demis pe penelistul Cătălin Resceanu de la conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova, pentru a îi da postul unui pesedist. La acel moment, organizaţia PNL Craiova a luat în calcul inclusiv renunţarea la posturile din administraţie.