Craiova. Hoția secolului cu fonduri UE: zeci de milioane de euro, contractate pe bază de scrisori de garanție în fals

Mai multe contracte de execuție a lucrărilor de alimentare cu apă pe tronsonul Isvarna II – Craiova, proiect european de 446 milioane euro, au fost obținute pe baza unor scrisori de garanție în fals, adică emise de instituții financiare fictive, majoritatea din Bulgaria, susțin sursele nouapresa.ro.
Autoritățile nu au confirmat până la această oră informația, însă, potrivit unui comunicat al
Poliției Române, sunt în desfășurare percheziții în Franța și în România, în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt, în baza unor mandate emise de Parchetul European în cadrul unei investigații privind o fraudă de circa 30 de milioane de euro, instrumentate tocmai pe baza acestui sistem de garantare în fals.
Astăzi, 16 mai, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetul European (EPPO) din București efectuează 40 de percheziții domiciliare, în mai multe locații din România și Franța, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare, cu privire la bănuiala de fraudă care ar implica fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

În cauză, este investigată o metodă de a furniza scrisori de garanție false, beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.
În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt.
De asemenea, se efectuează percheziții și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, ar fi fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare, care nu ar fi dispus de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.
În special, o bancă fictivă, care ar opera în Insulele Comore, ar fi emis scrisori de garanție prin care ar fi asigurat autorităților publice din România plata unor sume, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.
În mod similar, instituțiile financiare, care ar opera în Cehia, Letonia și Spania, ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate”. se arată în comunicatul Poliției Române.
Revenim