Consiliile județene, obligate să amenajeze adăposturi canine

Îndatoririle autorităților publice în domeniul controlului maidanezilor au fost extinse, recent, prin includerea consiliilor județene în aria gestionarilor de câini fără stăpân, din care făceau parte până acum doar consiile locale și Consiliul General al Municipiului București.
Prin modificarea OUG 155 din 2001, publicată deja în Monitorul Oficial, guvernul a stabilit că și administrațiile județene sunt obligate să-și înființeze servicii specializate pentru gestionarea câinlor fără stăpân, să înființeze și să suplimenteze, după caz, incintele de cazare și tratament.
Între noutățile în domeniu, valabile în cazul tuturor entităților implicate, mai notăm lărgirea spectrului de atribuie a activităților specifice, posibilă până acum doar prin concesiune, cu alte două soluții: gestiune directă și gestiune delegată.
De asemenea, acțiunile de sterilizare, identificare și înregistrare pot fi subvenționate din bugetele locale, fie pe bază de contracte direct cu medici veterinari, fie prin încredințarea acestor activități unor asociații sau fundații de profil.