Situaţie fără precedent în Consiliul Judeţean Dolj. Consilierii judeţeni vor fi puşi în situaţia de a revoca 7 decizii ale deliberativului considerate nelegale de către Prefectura Dolj. Este vorba despre nişte hotărâri prin care Consiliul Judeţean Dolj s-ar fi implicat în activitatea unor societăţi comerciale, situaţie în lumina căreia preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, dar şi mai mulţi consilieri judeţeni, s-ar afla în incompatibilitate.
Uite mandatul, nu e mandatul!
Judecând după termenul de 15 zile în care aleşii aflaţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la una dintre poziţiile care au generat această stare, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, susţine că după acest termen va emite ordinul prin care constată încetarea de drept a mandatului lui Prioteasa, dacă deciziile cu pricina nu vor fi revocate. “Instituţia prefectului consideră nelegale cele 7 hotărâri şi pe cale de consecinţă va solicita revocarea acestora. Este vorba despre hotărâri prin care consiliul decide asupra activităţii unor societăţi comerciale, nesocotindu-se astfel dispoziţiile Legii 31 din 1990, modificate”, a declarat astăzi prefectul de Dolj, Eugen Georgescu. Acesta merge mai departe, apelând la Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. “Dacă situaţia va persista şi după 15 zile de la comunicarea noastră, nu e exclus ca la acest termen prefectul să emită un ordin prin care să constate încetarea mandatului domnului Prioteasa”, a mai afirmat Georgescu.
Prioteasa: “(…) să cerem demiterea prefectului”
În replică, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, spune că textele de lege la care face referire Georgescu nu există şi că acesta ar trebui s-o lase mai încet cu vâlva. Prioteasa consideră că este vorba de nişte proceduri care bineînţeles că vor fi urmate – prezentarea rapoartelor prefecturii în consiliu, dar că, până atunci, afirmaţiile legate de încetări de mandate nu-şi au rostul. Preşedintele face referire şi la o răfuială personală a lui Georgescu şi ameninţă, la rândul său, cu un referendum: “Acum le consideră ilegale şi, coincidenţă, tocmai când instanţa s-a pronunţat împotriva domniei sale şi trebuie să restituie prima de 400 de milioane de lei vechi pe care şi-a acordat-o ca director al SCLDP, fără să aibă acordul ordonatorului principal de credite, adică a mea. Domnul prefect să ne lase în pace să ne ocupăm de proiectele noastre europene şi de ceea ce vrem să construim în acest judeţ. Nu plecăm decât când o să otrăvim fântânile şi pârjolim holdele. Cred că scoate asemenea fumigene ca să nu dea explicaţii despre celelalte lucruri pe care le face. Rău putem face şi noi, dar până acum am trecut cu vederea toate răutăţile şi toate presiunile pe care le-a făcut pentru că nu am dorit să intrăm în conflict. Nu i-am ascultat nici pe cei care ne sfătuiau să informăm premierul şi Guvernul şi să cerem schimbarea domnului Georgescu, dar putem iniţia şi alte demersuri. Putem chiar să demarăm un referendum popular la nivelul judeţului Dolj prin care să cerem demiterea prefectului”.
Hotărârile contestate
Hotărârile considerate nelegale de Pefectura Dolj sunt: 24, 25, 26, 48, 49, 69 şi 125 din 2010, prin care CJ Dolj a “mandatat împuterniciţi” sau a “împuternicit mandataţi” să aprobe bugete, bilanţuri contabile, să aleagă cenzori şi să aprobe rapoarte ale comisiilor de cenzori la SC Parc Turism SA, SC LDP Dolj SA, SC Parc Industrial Craiova SA. În cazul în care acestea nu vor fi revocate, Prefectura Dolj este obligată prin lege să le atace în contenciosul-administrativ. Prefectul Eugen Georgescu susţine că la judecată va ieşi câştigător, pentru că are în mânecă un precedent: o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei pe aceeaşi speţă. Nouapresa