O porţiune din marginea drumului Craiova – Segarcea a luat-o la vale, într-o curbă din apropierea localităţii Gura Văii. Potrivit oficialilor doljeni, traficul rutier nu va fi închis ci, eventual, doar dirijat înspre interiorul curbei.
Update
Potrivit unei note de constatare a beneficiarului final al drumului, Consiliul Judeţean Dolj, la km 4+700 al şoselei Craiova – Segarcea a fost înregistrat la începutul lunii martie un fenomen de alunecare de teren pe o lungime de 80 de metri, “cu tendinţa prelungirii”. Cauza ar fi desele perioade de îngheţ-dezgheţ, iar vinovat ar fi un oarecare “Nimeni”, în opinia tehnicienilor CJ Dolj. “Studiul geotehnic efectuat în cursul anului 2009 care a determinat soluţiile de proiectare pentru consolidarea versantului nu a fost efectuat şi pentru această zonă de alunecare, zona fiind stabilă. Prin urmare consolidarea a fost executată numai pentru zona care a prezentat de-a lungul timpului alunecări de teren şi în care anterior au mai fost executate intervenţii de stabilizare a versantului”, se mai arată în nota de constatare din 4 aprilie 2011. Cu alte cuvinte, deşi curba a fost lărgită deasupra hăului, nimeni nu s-a gândit că într-o bună zi hăul îşi va lua tributul. Reprezentanţii CJ Dolj, dar şi cei ai constructorului Delta ACM ’93, recunosc în nota de constatare că “există riscul de prăbuşire a benzii de urcare, (…) punând în pericol siguranţa circulaţiei în zona respectivă (,,,)”.
Nu bate scrisul cu oralul
La faţa locului, deşi se vedea cu ochiul liber cum pământul dă să plece la trecerea tirurilor, reprezentanţii societăţii de Lucrări de Drumuri şi Poduri SA au susţinut că pământul nu va mai aluneca şi că tot ce-a fost de dus la vale s-a dus. Şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, a susţinut şi el că sub nici o formă circulaţia nu va fi închisă, ci eventual puţin deviată spre zona cu grad maxim de siguranţ, până la o nouă intervenţie de reabilitare a zonei cu alunecări. “În această dimineaţă am vorbit cu reprezentanţii Societăţii de Drumuri şi Poduri ca pe această zonă să se restricţioneze circulaţia, să se asigure că cei care circulă pe acest drum circulă în siguranţă. Indiferent cu ce soluţie ne vom alege de la Bucureşti, deşi ne-am dori să ne prindă de la fondurile destinate pentru zonele calamitate, noi tot va trebui să intervenim de urgenţă şi să-i facem studiul geo-tehnic de care are nevoie şi, probabil, în regim de urgenţă să scoatem la licitaţie proiectarea şi executarea lucrării Estimăm că ar putea ajunge la 80 de metri, ceea ce înseamnă că o declarăm zonă calamitată. Din experienţa de la alunecarea trecută cred că valoarea intervenţiei pe care o avem în vedere ar putea ajunge la 40-50 de miliarde de lei vechi”, a declarat Prioteasa.
Drumul Craiova – Segarcea a fost reabilitat în cadrul unui program finanţat din fonduri europene şi cofinanţat guvernamental prin Ministerul Dezvoltării. Proiectul de 8,3 milioane de euro a fost finalizat anul trecut de Delta ACM ’93 şi inaugurat la sfârşitul lunii septembrie 2010 cu mare fast. Marian Bădîrci