Nicolae Giugea, deputat PNL: ”În scurt timp, mai tot bugetul Craiovei va merge în subvenția pentru căldură!”

Nevoile unei comunități locale nu sunt multe, dar sunt importante și trebuie onorate la timp. Drumuri fără gropi, trotuare curate, siguranță pe stradă, școli decente și spitale moderne și, pentru cei care utilizează sistemul de încălzire centralizată, facturi decente, apă caldă și calorifere încălzite. La Craiova gropi nu prea avem, pentru că pe unele străzi încă așteptăm asfaltul.
Pe trotuare, acolo unde există, stau parcate bietele autoturisme, pentru că locurile de parcare au rămas aproape aceleași ca în anii 90. Pe la școli s-a mai mișcat ceva, nu prin grija autorităților locale, ci grație ministerului de resort, care pompează bani din PNRR și din fonduri de coeziune. Când vine vorba, însă, despre utilitățile din oraș, atunci te apucă groaza. Sistemul de canalizare cedează la prima ploaie de primăvară, iar cel de termoficare nu a suferit îmbunătățiri prin investiții, fiind ținut în viață prin sumele uriașe care se pompează anual de la bugetul local, prin subvenție.
Stimați colegi,
Nu există niciun lucru gratuit pe lumea aceasta, cu atât mai puțin apa caldă și încălzirea. Dacă astăzi nu vedem pe facturi prețul real al gigacaloriei, atunci trebuie să știm că o parte este plătită tot din buzunarul nostru, din bugetul local. Actualului primar al Craiovei ar trebuie să-i fie rușine pentru faptul că susține că primăria asigură subvenții pentru facturile la termoficare. Banii primăriei sunt tot bani din buzunarul craiovenilor, din taxe și impozite plătite de cetățeni! De fapt, subvenția nu este decât modul prin care o primărie maschează lipsa investițiilor într-un sistem care ar trebui să furnizeze enegie termică ieftină. Din păcate, banii care se risipesc în subvenție ar putea să fie utilizați pentru asflatare unor străzi din municipiu care sunt încă acoperite cu piatră și noroi sau să contribuie la dotarea spitalelor din Craiova. Dacă vreodată cineva va îndrăzni să invoce lipsa banilor pentru modernizarea sistemului de termoficare, aș putea să fac repede un calcul de câteva zeci de milioane de lei risipite pe târguri și luminițe, pe sărbători de prost gust și concerte de ziua primarului, pe spoieli catalogate drept invetiții și pe multe alte asemenea. Să sperăm că acest lung șir de decizii păguboase ale primăriei pentru Craiova se va sfârși la un moment dat.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PN