Nicolae Giugea, deputat PNL: ”Deficitul de forță de muncă este, în primul rând, rezultatul poverii fiscale!”

Nicio activitate economică nu se poate desfășura corespunzător dacă nu ai angajații potriviți, calificați și stimulați financiar. În România, cei mai mulți dintre antreprenori reclamă faptul că nu găsesc pe piața muncii din țara noastră angajații de care au nevoie, precum și faptul că posibilitățile lor de a-i stimula financiar sunt puternic afectate de impozitarea apăsătoare a muncii – la fiecare sută de lei plătită angajatului, aproape tot pe atât merge la bugetul statului prin impozite și contribuții.
În același timp, ne-am tot întrebat de ce milioane de români au ales și continuă să opteze să muncească la mii de km distanță de țara lor, deși în România salariile au crescut simțitor și locuri de muncă sunt și aici, în țară. O evaluare făcută recent de o asociație patronală din țara noastră a relevat faptul că România are cel mai apăsător regim de impozitare și că, la un salariu brut de 1.000 de euro, angajatului care muncește în România îi rămân cei mai puțini bani în buzunar, față de alte state din Uniunea Europeană. Ori, în aceste condiții înțelegem foarte bine și motivele pentru care locurile de muncă din economia națională nu sunt atractive, de ce standardul de viață al angajaților din alte state europene este mai ridicat și de ce aproape toți tinerii care termină o școală se gândesc că ar fi mai bine să plece în străinătate.
Stimați colegi, soluția de provizorat găsită de autoritățile din țara noastră, de a aduce angajați din Asia sau Africa pentru a realiza unele investiții și a compensa deficitul de forță de muncă nu poate și nici nu trebuie să funcționeze pe termen lung. Avem milioane de români bine calificați, care muncesc în străinătate și care s-ar întoarce și mâine în țară dacă salariile nete ar fi mai atractive în România. Mai mult decât atât, beneficiile în societate ar fi imense, pentru că fiecare angajat întors acasă înseamnă o bucurie imensă pentru familia lui din țară. Așadar, deși ani de zile s-a tot spus că nu-i momentul pentru a reduce povara fiscală asupra muncii, cred că în perioada următoare, atât Guvernul, cât și Parlamentul, trebuie să aibă curajul de a face acest pas major pentru bunăstarea a milioane de familii. Numai atunci când vom ajunge în situația în care munca să fie atractivă prin salarii nete mari, nu vom mai avea nici deficit de forță de muncă, nici cheltuieli imense cu protecția socială și vom putea să spunem că românii simt serios ce înseamnă un standard de viață ridicat.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PN