Nicolae Giugea, deputat PNL: “Importurile de cereale şi alte produse agricole nu ne-ar afecta, dacă am avea o industrie de procesare puternică!”

Nu am văzut ca industria alimentară din state precum Franţa, Germania sau Italia să se îngrijoreze de faptul că milioane de tone de cereale şi seminţe intră în statele lor, provenind din Ucraina. Dimpotrivă, toţi îşi freacă satisfăcuţi mâinile pentru că aşteaptă să le vină materii prime foarte ieftine pe care să introducă imediat în fabrici şi să le dea valoare adăugată mare, prin produse finite pe care, ulterior să le exporte pe bani buni. Statele pe care le dădeam exemplu sunt, în acelaşi timp, cele mai puternice economii agricole ale Europei, fiind foarte atente să-şi protejeze proprii fermieri împotriva căderii abrupte a preţurilor la produsele agricole.
Şocul produs de intrarea masivă a cerealelor ucrainene în România provine şi din capacitatea redusă de procesare a industriei naţionale de profil. Fabricile autohtone nu au capacitatea de a procesa nici măcar ceea ce produc fermierii români, acesta fiind motivul pentru care exporturile agricole româneşti se rezumă la export de materii prime brute, în cel mai bun caz la export de produse intermediare.
Din păcate, în ultimii ani, s-au pierdut foarte multe oportunităţi pentru a susţine capitalul autohton să se dezvolte şi să producă “Made in România, by România”.
În fine, mult mai productiv este să ne orientăm eforturile către viitor, către soluţii concrete pentru dezvoltarea industriei româneşti alimentare şi să lăsăm istoricii să scrie paginile de istorie.Nu pot să nu apreciez faptul că, în anul 2023, Guvernul României a demarat Programul INVESTALIM, căruia i s-a acordat un buget generos pentru 3 ani, de circa 3 miliarde de lei şi că 70% din aceste fonduri merg către Oltenia şi Muntenia. Este un program îndrăzneţ, care deschide calea către reindustrializarea României, către dezvoltarea industriei alimentare. Este un pas mare, dar nu şi suficient. Asemenea măsuri trebuie să devină o constantă, pentru că, în Uniunea Europeană, competiţia pe piaţa produselor alimentare este puternică, iar firmele româneşti nu vor reuşi să facă faţă fără sprijin puternic şi constant din partea statului român.