La Olt se poate: CJ a modificat preţul de referinţă la cereale

Consilierii judeţeni din Olt au luat taurul de coarne şi au modificat preţurile medii la produsele agricole supuse impozitării, diminuându-le până la nivelul actualelor tarife de tranzacţionare. După ce, din iunie-iulie, preţurile la cereale au scăzut dramatic, mai ales în zonele cu producţie mare, cum este şi cazul Doljului, agricultorii supuşi acestui tip de impozitare sunt în situaţia de a plăti dările raportat la preţuri nereale, mult mai mari, respectiv la cele stabilite de consiliile judeţene în ianuarie 2013, funcţie de producţia şi preţurile din 2012. Câteva administraţii judeţene din ţară au decis deja modificarea preţurilor. Nu este şi cazul Consiliului Judeţean Dolj, unde nimeni nu-şi asumă răspunderea. În principiu, după cum declara preşedintele Ion Prioteasa, ca reacţie a propunerii de modificare venite din partea consilierului judeţean PDL Marcel Marcea, ar fi vorba de pericolul care planează asupra unei astfel de decizii, în condiţiile în care organismele tangent implicate – Finanţele Publice şi Direcţia Agricolă – nu-şi însuşesc vreo prerogativă în sprijinul acestui demers. Menţionăm că, la nivel de bugete, într-adevăr, au fost estimate cote de venituri inclusiv funcţie de preţurile cerealelor, iar consilierii USL, în spiritul guvernării USL, de altfel, evită o intervenţie constând în modificarea acestor preţuri şi chiar catalogând demersul consilierului PDL drept “populism”. S-a vehiculat, în ultima şedinţă a CJ Dolj, inclusiv expresia ” vreţi să dăm apoi cu subsemnatul?”. Din partea Direcţiei Agricole Dolj nu există însă vreo reticenţă, pentru că nici nu este posibil din punct de vedere administrativ, ne asigură directorul Delia Filimon. “Nu sunt prerogativele noastre să modificăm aceste preţuri, ci ale Consiliului Judeţean”, a spus Filimon, care ne-a asigurat că, în acest caz, direcţia nu poate decât să transmită preţurile actuale, nimic mai mult. Finanţele Publice nu au emis încă un punct de vedere referitor la acest subiect. Să vedem, însă, cum privesc speţa vecinii de la Olt.

Direcţia Agricolă Olt ia iniţiativa

Consiliul Judeţean Olt a adoptat pe 29 august Hotărârea nr. 121, prin care preţurile medii la cereale, stabilite în ianuarie 2013, au fost diminuate astfel: grâu – 0,56 lei/kg, orz – 0,6 lei/kg, porumb – 0,5 lei/kg, rapiţă – 1,2 lei/kg, floarea soarelui – 1,1 lei/kg. În susţinerea proiectului, CJ Olt vine cu rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe şi pentru agricultură, cu texte din codul fiscal, dar şi cu două adrese ale Direcţiei Agricole Olt. Şeful direcţiei, Ion Anuţa, consideră oportună modificarea preţurilor şi nu vede vreun impediment în acest lucru, atâta vreme cât prin această hotărâre nu se face altceva decât să fie prezentată realitatea, în detrimentul păstrării unei nerealităţi. Anuţa susţine chiar că nici nu i-a fost solicitat vreun punct de vedere de la CJ Olt anterior transmiterii celor două adrese. “Noi am propus consiliului modificarea acestor preţuri, pe măsură ce acestea s-au stabilizat la valorile actuale. Considerăm normală această iniţiativă, atâta vreme cât, fără abordarea conformă realităţii, producătorii au de suferit, impozitele fiindu-le calculate la alte preţuri decât cele reale”, a spus Ion Anuţa.

Până la proba contrarie, hotărârea produce efecte

Decizia Consiliului Judeţean Olt este un act normativ cu caracter general, aşa încât va produce efecte de la data publicării, după ce a fost comunicată prefectului, potrivit legii administraţiei publice locale. Secretarul CJ Olt, Marin Dobre, spune că hotărârea a fost deja comunicată Prefecturii Olt şi urmează a fi publicată. Dobre susţine că actul are bază juridică: “Hotărârea se susţine din punct de vedere juridic, nu avem probleme în acest sens”.

Prefectul de Dolj cheamă părţile la discuţii

Prefectul de Dolj, Marius Deca, este de părere că preţurile trebuie ajustate, atâta vreme cât cele oficializate în ianuarie nu mai sunt valabile pe piaţă. Sigur, mai spune Deca, totul trebuie făcut legal, cu toate părţile implicate la masă. “Cunosc situaţia şi cred că trebuie adoptată o măsură de ordin reparatoriu, atâta vreme cât preţurile cerealelor nu mai sunt cele stabilite pentru impozitare la începutul anului. Le vom solicita tuturor celor implicaţi – inclusiv reprezentanţilor finanţelor – o întâlnire, pentru a găsi soluţia optimă”, a spus prefectul de Dolj, Marius Deca.

Marcea: Până la modificarea legii, trebuie să dăm şi noi o hotărâre

Toţi factorii implicaţi susţin că este nevoie de intervenţii asupra legislaţiei în vigoare, în scopul asigurării unei proceduri elastice de stabilire a impozitului agricol. Până atunci însă, la nivel local trebuie luată o decizie neîntârziat. Consilierul judeţean doljean Marcel Marcea, iniţiatorul dezbaterii la nivel de consiliu, este de părere că lucrurile ar reintra în normal, atât cât mai e posibil, dacă la nivel instituţional ar fi mai puţină opacitate. “Nouă, consilierilor, nu ni s-a adus la cunoştinţă nici o adresă sau vreun alt act prin care sunt receptate, oficial, preţurile la aceste produse. Dacă le-am avea, am putea solicita comisiilor de specialitate o fundamentare, ca să putem lua o decizie, aşa cum am şi cerut în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Dolj şi cum au procedat alte consilii din ţară”, a spus Marcea. Acesta este singurul consilier care, în ultima şedinţă a deliberativului doljean, a solicitat modificarea preţurilor medii de referinţă la produsele agricole. La acel moment, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a spus că “problema ridicată este foarte serioasă!” Marian Bădîrci