După ce a declarat că modul de calcul al întreţinerii pe care locatarii de la bloc o plătesc către asociaţiile de proprietari ar putea fi ajustat în baza unor criterii, stabilite clar în norme de aplicare a unei legi, astfel încât contribuţia fiecărui proprietar la plata comună să fie direct proporţională cu beneficiile reale ale fiecăruia, deputatul liberal craiovean Ionuţ Stroe a devenit subit unul dintre cei mai căutaţi oameni din oraş. Asociaţii de proprietari, locatari din Craiova – mai ales din colegiul 3, în care Ionuţ Stroe candidează pentru un nou mandat de deputat, dar şi funcţionari din Ministerul Administraţiei şi Internelor se interesează de proiectul Legii Stroe (aşa o numim noi, pentru că deputatul nu doreşte să-şi aroge titlul de “părinte” al legii).
Calcul de acurateţe şi transparent
Pe scurt, este vorba de crearea unei baze de calcul, pe mai multe criterii – apa consumată, gazele, agentul termic, energia electrică – părţile comune, taxa de salubritate, cheltuielile administrative, cheltuieli de personal şi suprafaţa ocupată, pe care să fie completat, prin introducerea indicilor, algoritmul în urma căruia se va ajunge la factura finală. La o simplă simulare reiese că rezultatele vor avea mul mai multă acurateţe decât în cazul în care se ţine cont doar de suprafaţa ocupată, aşa cum se procedează în prezent. “În ultimii ani, s-au modificat foarte mult situaţiile existente într-un bloc, în sensul că unii au gaze şi centrală, alţii şi-au făcut racord de apă separat, unii plătesc pe gigacalorimetru, alţii la pauşal, dar, din păcate, legea nu a fost modificată şi adaptată astfel încât plata să fie proporţională cu beneficiile”, este de părere Ionuţ Stroe.
Redarea dreptului la proprietate şi stoparea hoţiei
Aplicarea unei astfel de legi ar însemna pentru locatarii de la bloc nu numai certidudinea că plătesc strict beneficiile comune, în raport cu asociaţia şi cu ceilalţi locatari, dar şi calea spre libertatea de a decide ce sisteme de utilităţi şi ce accesorii va utiliza fiecare în locuinţa proprietate personală, implicit cu cine va încheia contractele, libertate, care, la această oră, este destul de străvezie. Beneficiile Legii Stroe ar fi însă şi altele, între care unul deloc de neglijat: dispariţia grămezii de bani numite global “întreţinere”, din care administratorii unor asociaţii s-au înfruptat zeci de miliarde. Asta, numai dun ce s-a dovedit… Marian Bădîrci