Craiova, la finalul celor mai găunoase două mandate de administrație din istorie: există alternativa la blatul neo-comunism/pseudo-liberalism?

Găștile politice din Craiova au început deja campania pentru acapararea administrației pentru următorii patru ani. Fiecare, cam după cum ne-a obișnuit. PSD – cu mișcări de trupe pentru răscumpărarea încrederii acoliților deveniți șomeri și, implicit, pentru determinarea argaților cuplați la fondurile publice să participe necondiționat la următoarea bătălie electorală – că doar nu credeați că directorii unităților controlate de PSD au fost obligați să plece, nu? Nu, ei doar au fost invitați să lase locul sclăveților Olguței Vasilescu rămași fără serviciu și care au lucrat, prin Capitală, pentru întreg partidul. Aceștia vor fi răsplătiți cu câteva miliarde de lei vechi la finalul acestui semestru: jumătate, peste un miliard, la momentul la care vor fi demiși de noile consilii de administrație, iar cealaltă jumătate – din salarii, îndemnizații de îndeplinire a indicatorilor și bisnisuri legate de serviciu. Asta, în cazul în care PSD pierde alegerile la Craiova. Dacă nu, va fi loc pentru toată lumea. Dar ăsta e un subiect pe care-l vom detalia separat. Desigur, în paralel, experții în limbism ai social-democraților închipuiți au invadat deja spațiul virtual cu elogii libidinoase.

În cazul PNL, ne confruntăm cu aceeași atitudine non-combat, ca să nu mai vorbim că sursele dau ca încheiate negocierile pentru împărțirea voturilor la următoarele alegeri locale. Ca și la ultimele trei campanii locale, de altfel, incluzând desigur parțialele grație cărora Mihai Genoiu a avut șansa nerepetabilă de a ajunge primar al Craiovei. Sigur, dacă, de pildă, Nicolae Giugea va candida pentru mandatul de primar, ar reprezenta la nivel teoretic o necunoscută în ecuația blatului PSD-PNL, pentru că orice i-aș putea reproșa parlamentarului Giugea, în nici un caz nu l-aș putea acuza de o înțelegere cu PSD. Cum, la fel, nu l-aș putea bănui de parti-pris nici pe actualul consilier municipal Marian Vasile, în cazul în care acesta va fi candidatul. Însă PNL va trage partea bună din oricare dintre aceste candidaturi: dovada străvezie că se bate pe bune! Că, nu-i așa, în campanie Giugea o să știe că partidul face una, în teren va fi alta… În cazul formațiunii lui Ponta, care, din păcate pentru doljeni, la cum se mișcă acum lucrurile în câmpul organizării politice din județul Dolj, va deveni a treia forță, după PSD și PNL, nu există vreo variantă eligibilă pentru câștigarea mandatului de primar sau de consilier municipal în Bănie. În aceste condiții, alternativa la un nou regim neo-comunist rămâne USR-PLUS, unde, din păcate, nimeni nu trage în sensul de a li se oferi craiovenilor această șansă. Cu una-două excepții. Și în ciuda faptului că alianța poate avea un candidat redutabil ca formație socio-umană, cel puțin, în persoana lui Lucian Săuleanu. La locale, însă, nu mai merge cu maltratarea tastaturilor spre aducerea aminte a supărărilor electoratului pe regimul social-democrației ultraarogante, ca la europarlamentare și, relativ, la prezidențiale, și nici cu jongleriile de culise politice de separeu ale unui oarecare parlamentar USR Prisnel! Marian Bădîrci