Caz de studiu pentru legiuitor:
Ipoteză: Vineri, 30.10.2020, ora 16 – se dau 27 de consilieri municipali aleși în 2016; sunt învestiți 21 de consilieri municipali aleși în 2020;
Cerințe: a). A se stabili câți consilieri municipali alcătuiesc la data de 30.10.2020, ora 17, Consiliul Local Municipal Craiova și care sunt aceștia, nominal.
b) A se preciza cine conduce municipiul începând cu data de 01.11.2020, ora 0, având în vedere că mandatele vechilor consilieri expiră la momentul exprimat în cerință.
Teoretic, primarul actual al Craiovei, Mihail Genoiu – Olguța Vasilescu are încă interzis, de la instanță – lucrează cu un melanj de consilieri: vechi și noi. Toți juriștii specializați în administrație publică și consultați de nouapresa.ro – directori în diverse instituții – spun că, la această oră, cei toți 48 de consilieri municipali dețin mandate valide, întrucât nu poate fi stabilit prin lege pe care dintre cei 27 de consilieri aleși în 2016 îi înlocuiesc cei 21 de consilieri validați în 2020! Pe de altă parte, consiliul local funcțional al unui municipiu de talia Craiovei nu poate număra mai mult de 27 de membri!
”Norocul” sau ”rezolvarea” vine pe fondul perioadei scurte până la expirarea de drept a mandatelor consilierilor din 2016 – 31 octombrie, ora 24 – timp în care nimeni nu se grăbește să ia vreo decizie supusă votului în consiliul municipal.
De luni, rămând valide mandatele celor 21 de consilieri învestiți astăzi. Aceștia pot lua anumite hotărâri pentru avizarea cărora nu este nevoie decât de prezența a 50% plus 1, dar nu pot alege viceprimarii. Tot luni, dimineață, cel puțin, primarul Mihail Genoiu lucrează cu un nou consiliu, bifând astfel a doua legislatură în istaoria administrației creiovene, deși a fost ales o singură dată!