Craiova. 230 de decese puteau fi evitate anual prin scăderea gradului de poluare și asigurarea necesarului de spațiu verde

Organizația Mondială a Sănătății recomandă asigurarea a 50 mp de spațiu verde pe cap de locuitor în marile orașe, respectiv distribuirea acestuia astfel încât cetățeanul să aibă acces la zone verzi de cel puțin 0,5 ha situate la nu mai mult de 300 de metri de locuință. Potrivit studiului realizat anul trecut de Institutul pentru Sănătate Globală (ISG) din Barcelona, după analiza gradului de poluare, respectiv a existentului suprafețelor de zonă verde din 1.000 de orașe europene, zeci, sute sau mii de vieți puteau fi salvate prin respectarea cerințelor privind asigurarea spațiilor verzi.
Pe o scară de la 1 – cel mai poluat, la 1.000 – cel mai puțin poluat oraș, Craiova se află pe locul 121 la gradul de poluare cu particule PM 2.5, estimarea ISG arătând că 173 de decese ar fi putut fi evitate în 2021, și pe locul 143 la mortalitatea generată de lipsa spațiilor verzi, capitol la care studiul spune că putea fi evitată moartea a 57 de oameni.
Asta, potrivit datelor privind suprafața verde transmise de primărie, pentru că realitatea stă altfel. Cum?

Cui îi pasă de moartea câtorva zeci de craioveni pe an?
Legea 24/2007 reglementează, potrivit Art.1, ”administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, în vederea asigurării calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației.” În cuprinsul legii sunt instituite o serie de obligații în sarcina autorităților administrativ-teritoriale, în vederea identificării și protejării spațiului verde, precum și în scopul extinderii acestuia, dar și sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor. De care, evident, nu-i pasă nimănui.
La art. 10 din lege este prevăzut că:
(1)
 Municipiile de rang zero și unu au obligația să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi.
(2) Strategia privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi are în vedere distribuția echilibrată a acestora în raport cu specificul unității teritoriale de referință, precum și crearea de spații verzi prin transformarea terenurilor neproductive, a altor categorii de terenuri și prin aplicarea de metode alternative.
(3) Extinderea intravilanului localităților, transformarea zonelor cu alte funcțiuni în zone rezidențiale și construirea pe terenuri de peste 3.000 m² aflate în proprietatea statului, a unităților administrativ-teritoriale, a autorităților centrale și locale se pot realiza exclusiv pe baza documentațiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 m² de spațiu verde pe cap de locuitor și un minimum de 5% spații verzi publice.
După 11 ani de la expirarea termenului, Primăria Craiova încă doarme (ca să nu spunem că lucrează împotriva respectării legislației în domeniu și a sănătății craiovenilor), iar din cauza poluării și a lipsei spațiilor verzi niște oameni tot mor…
Nu au putut fi identificate cele 780 de hectare…
În 2017, Primăria Craiova încheia un contract pentru elaborarea Registrului spațiilor verzi, în valoare de 410.000 lei fără TVA, cu valabilitate 18 luni, în temeiul Legii 24/2007În august 2021, Primăria Craiova recunoștea că nu deține registrul local al spațiilor verzi, prestatorul neputând preda lucrările întrucât nu a reușit să identifice cele 780 de hectare prevăzute în contractul de achiziție nr. 184056, din 21.12.2017! Așadar, la patru ani de la semnarea contractului pentru elaborarea registrului spațiilor verzi, în care municipalitatea susținea că pe teritoriul Băniei ar existau 780 hectare de verdeață, operatorii – SC PRIMUL MERIDIAN SRL și INTERGRAPH COMPUTER SERVICE SRL – nu au reușit să o găsească! Probabil n-au căutat pe sub rezidențiale și alte palate autorizate din 2012 – încoace de administrația Olguța Vasilescu (plus-minus Genoiu)… Totuși, potrivit unor reprezentanți ai primăriei, operatorii ar fi trimis ulterior o adresă în care specificau că ar fi finalizat identificarea spațiilor verzi EXISTENTE, însă, cel mai probabil, acestea nu bat cu cele 780 de hectare…
De ce n-a reziliat primăria contractul după cele 18 luni, conform clauzelor, plătind, eventual, lucrările executate până la acel moment, pentru a atribui execuția altcuiva? Pentru că nimeni din gașca PSD nu dorea un document oficial, înregistrat conform legii, care, pe de o parte, să confirme propria indiferență față de rata mortalității cauzate de (ne)asigurărarea calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației, iar, pe de altă parte, să constituie protecție pentru spațiile verzi incluse în registru, adică o piedică în calea extinderii coloșilor de beton, sursă incomensurabilă de dolari, atâta vreme cât proiectele, dirigențiile și toate celelalte servicii anexe sunt plătite cu bani grei către apropiați ai PSD. Revenim