Claudiu Manda și locotenentul Simcelescu, trimiși în judecată pentru folosirea influenței, repspectiv – abuz în serviciu

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru folosirea influenței în scopul obținerii de beneficii, după ce ar fi intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, subaltern la partid și numit în funcție cu girul său, să vină în ajutorul unor beneficiari de ajutor social – votanți PSD – din comuna Bratovoești, prin încălcarea legii.

Procurorii susțin că există dovezi că Manda a apelat la Simcelescu pentru ștergerea unor datorii ale beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, în cazul cărora se constatase că au încasat banii publici în mod necuvenit. Scopul ar fi fost “obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social”, se arată într-un comunicat DNA. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Iulian-Claudiu Manda, la data faptei – 5 iunie 2015 – preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid, pentru folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, şi Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.“Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”, arată DNA.
Cu doar câteva săptămâni înainte,
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj constatase că, în cazul a jumătate dintre asistații social verificați în Bratovoești, alocațiile au fost încasate nelegal, emițând decizii de recuperare a sumelor plătite din bugetul statului.
“În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale”, se arată în comunicatul DNA.
Prejudiciul este estimat la
315.850 lei, sumă cu care AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie (instanţă competentă pe motiv că unul dintre inculpaţi este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
DNA menţionează că, anterior, procurorii au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului Ion Marin, la data faptei primar al comunei Bratovoeşti, pentru instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată. Prin sentinţa penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi l-a condamnat pe Ion Marins la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exercitarea autorităţii de stat.

Marius Simcelescu face parte din ”Noua gardă” a neo-comunismului din Bănie: o echipă de politicieni venită din PNL în 2014 pentru a-i ține spatele lui Manda, tot mai speriat că pierde frâiele PSD Dolj după ce, în 2013, îl mazilise pe Ion Prioteasa, stârnind revolte în rândul vechilor membri ai formațiunii. S-a dovedit atunci cartea câștigătoare a cuplului Manda – Olguța, toți locotenenții din PNL făcându-i treburile capului, după ce au fost răsplătiți cu funcții în instituțiile-cheie. Între aceștia și Simcelescu, ajuns șef la… ”Plăți”. În numai șase ani, alți trei ex-peneliști au ajuns deputați pe listele PSD Dolj, după ce au trecut prin diverse funcții de conducere din Craiova, restul având la discreție mandate de consilieri județeni, membri în consilii de administrație, directorui adjuncți sau șefi prin compartimentele de drumuri, piețe etc.