Primăria Craiova a însăilat un regulament de “utilizare a locurilor publice destinate parcărilor aflate pe domeniul public sau privat al Municipiului Craiova”. Faza cu vinieta, v-o amintiţi!. Când scriam acum ceva vreme că e aberant, cel puţin la modul la care li se explica bieţilor craioveni, nu-mi imaginam că va fi “atât” de aberant, dacă-mi permiteţi comparaţia. Sunt sigur că juriştii mai iuţi de creier au înţeles de ce am copiat din titlul regulamentul. Fiindcă se vede din avion că funcţionarii care au scuipat vreo săptămână în sân a “Dă, Doamne, să dea bine!” încearcă să camufleze noţiunea de parcare cu largul înţeles de “loc public”. De ce? Pentru că este singurul pe care l-au găsit prin textele de lege unde se face referire la instituirea de taxe. Ca paranteză, ca să nu uit, la prima frază din raport apare prima nedumerire. Citez din raport: În conformitate cu art. 283 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, …” Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau consiliile judetene, dupa caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporara a locurilor publice…”. Păi şi dacă eu vreau să-mi ţin maşina “mai mult” decât temporar pe un loc public, că de-aia plătesc taxe şi impozite, cum dovedeşti, nea Pîrvule, că e temporar, ca să mă amendezi că n-am vinieta în parbriz? Pîrvu fiind juristul care a întocmit sau, mă rog, semnat raportul. Să revenim la locul public şi la staţionare. Cunoaşteţi că în Craiova există mii de parcări demarcate pe drumul public. Sesizând totuşi că orbecăie pe un teren minat, în legislaţia română existând deja acte normative care fac referire la drumul public, staţionare, parcare ş.a.m.d., angajaţii primăriei o bulibăşesc cu simţ de răspundere, băgându-şi şi scoţându-şi în mod repetat parcarea şi staţionarea în şi din drumul public şi în şi din domeniul public. Este limpede că poliţiştii locali, pe spinarea cărora va cădea pleaşca constatării “contravenţiei” de a parca fără vinietă în parbriz, vor avea mari dubii în fundamentarea procesului verbal. Că în materie de volan legea le-a dat atribuţii de rutierişti, nu de perceptori, şi nu prea vor înţelege ei cum e să dai codul rutier pe hotărârea Pîrvu-Marcu. Marcu fiind şeful taxelor şi impozitelor, care şi el a întocmit sau semnat, mă rog, regulamentul. Dar citiţi regulamentul pe portalul primăriei! Distracţia e garantată.
Primăria, al doilea Cronos Srl
Să-i lăsăm pe asudaţi să se odihnească şi să revenim la începutul raportului. Pe lângă textul din Codul fiscal, menţionat deja, regulamentul se mai susţine pe legea administraţiei publice. Citez din Pîrvu-Marcu: Potrivit art. 36 alin.2 lit. d coroborat cu art. 45 alin.2 lit. c din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, Consiliul Local exercită atribuţii privind furnizarea serviciilor publice către cetăţeni şi adoptă cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie hotărârile prin care se stabilesc impozite şi taxe locale. Adică, vor să spună ei că ne amenajează parcări şi, în schimb, ne amendează că n-avem vinieta. Păi, să ne fie cu iertare, adică primăria e un fel de Cronos, vă amintiţi, ăia care trăgeau linii cu bidineaua pe drum şi ne luau banii, că asta se înţelege?
Primăria rutieră
Nu în ultimul rând, Pîrvu şi Marcu dau şi pe la curva de OG 2 din 2001, că şi-asta e schimbătoare la interpretare. Citez: “Conform prevederilor art. 2 şi art. 15 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene se stabilesc si se sanctioneaza contraventii in toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atributii prin lege, in masura in care in domeniile respective nu sunt stabilite contraventii prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului.” Şi care sunt atribuţiile stabilite prin lege pentru municipalitate în cazul parcării autovehiculului pe drumul public, în zona demarcată în scopul staţionării/parcării maşinilor, de exemplu?
În definitiv, o fi ca ei, dar arată a păienjeniş. Mai încercaţi, băieţi, poate o desfaceţi! Că dac-o aplicaţi aşa…
Marian Bădîrci