Zeci de milioane de euro, evaporate din staţiunile de cercetare agricolă

Sute de mii de hectare de teren aparţinând staţiunilor de cercetare agricolă din România au fost cultivate în alte scopuri decât cel experimental, potrivit unei statistici întocmite la nivel naţional. Guvernul României intenţionează, la solicitarea Uniunii Europene, să iuţească retrocedarea terenurilor foştilor proprietari, una dintre soluţiile alese fiind scoaterea de sub tutela staţiunilor de cercetare a terenurilor care nu sunt folosite în scop experimental. Potrivit surselor guvernamentale, statisticile întocmite în judeţele în care există astfel de staţiuni sunt îngrijorătoare, întrucât destinaţia producţiei de pe terenurile care nu sunt utilizate în scopul cercetării nu este cunoscută. La o estimare simplă reiese că, indiferent cât de slabă ar fi producţia la hectar, zeci de milioane de euro s-au evaporat anual din staţiunile de cercetare.

Situaţia la Dolj

Să vedem o mică parte din ce se ascunde în spatele titulaturii pompoase de staţiuni de cercetare. Din datele culese în Dolj reiese că aceste unităţi au gestionat în perioada 2007 – 2010 circa 5.150 de hectare pe an. În scop experimental au fost cultivate în medie numai 100 de hectare pe an! Pare incredibil, dar, potrivit evaluării, pe alte 5.000 de hectare au existat în fiecare an culturi “fără stăpân”.

Pe staţiuni

La staţiunea Banu Mărăcine nu se cunosc datele din 2010, terenurile fiind în litigiu după ce au fost puse la dispoziţia comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar. În perioada 2007 – 2009, staţiunea a cultivat în medie 1.000 de hectare pe an, şi numai 2 hectare, în medie, în scop experimental.  La Dăbuleni au fost cultivate circa 2.200 de hectare anual şi numai 10 hectare pe an, în medie, pentru experimente. La Staţiunea de cercetare Şimnic au fost cultivate peste 2.000 de hectare anual, în medie, şi circa 90 de hectare pe an, cu titlu de producţie de cercetare. La Craiova, din cele peste 600 de hectare cultivate anual nu apare nici un metru pătrat de culturi experimentale, iar de la Işalniţa direcţiile Ministerului Agriculturii nu mai deţin informaţii din 2007. Nouapresa

One Comment on “Zeci de milioane de euro, evaporate din staţiunile de cercetare agricolă”

  1. Problema este ca d-l Tabara se intalneste cu d-l Gavan neoficial ,si discuta despre “destructurarea SCDA Simnic”, dar nu stim exact ce.

Comments are closed.