Deşi părea oarecum dificil de înfăptuit, dezbaterea “Platforma industrială a Craiovei – Oportunităţi de dezvoltare”, anunţată la iniţiativa senatorului de Dolj Lia Olguţa Vasilescu, s-a desfăşurat astăzi cu participarea tuturor reprezentanţilor marilor companii ale lumii invitaţi.
Faţă în faţă cu industriaşii craioveni care au răspuns invitaţiei, oaspeţii, manageri în companii precum Portsmouth Aviation, Honeywell, Makino, Mott MacDonald sau Rolls Royce, şi-au declarat deschiderea spre o colaborare în urma căreia oportunităţile în discuţie să fie materializate. “Aici, la Craiova, se produce orice. De la avioane, la locomotive, la utilaj greu, practic orice vă puteți închipui. Avem mână specializată pentru orice, avem dorința de a primi investitorii străini. Numai că aceste lucruri trebuia şi prezentate. De aceea eu chiar cred că astfel de întâlniri vor avea la un moment dat finalitate, spre câştigul economic şi social al Craiovei. Mă refer aici la dezvoltarea economică, implicit la creşterea numărului locurilor de muncă”, a spus senatorul Lia Olguţa Vasilescu. La întâlnire au mai participat preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, managerii unor companii craiovene reprezentative, dacă ar fi să-l enumerăm fie şi numai pe Constantin Popeci.
Oltenia, alternativa la zonele “saturate de investiţii”
Vicepreședintele PSD și președinte al PSD Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că municipiul Craiova și județul Dolj pot reprezenta zone de interes pentru investitorii străini și români, regiunea Olteniei fiind alternativa pentru zonele “saturate de investiții” din ţară. Prioteasa le-a “tradus”, de altfel, oaspeţilor, şi un mic studiu al originalităţii Olteniei. “De ce să veniți în județul Dolj? Pentru că toată lumea care a vrut să facă o investiție în România s-a oprit la București, Ploiești, la Pitești sau, dacă au venit prin Vestul României, s-au oprit la Arad și Timișoara. Aceste zone sunt saturate de investiții, or, eu cred că a venit și timpul nostru, al județului Dolj. Consiliul Județean Dolj este proprietar al Aeroportului din Craiova și a peste 150 de hectare de teren în jurul Aeroportului pe care îl putem pune la dispoziție oricând. De ce Craiova? Pentru că în momentul în care ați aterizat pe Aeroportul “Henri Coandă” din București, ar fi trebuir să știți că Henri Coandă a copilărit la Craiova și este unul dintre inventatorii de marcă ai României. Când scrieți cu stiloul trebuie să știți că Petrache Poenaru l-a inventat, iar aici, la 200 de metri de sediul Consiliului Județean Dolj, a studiat, la Colegiul Național «Carol I». Dacă vă amintiți de sonicitate și de Gogu Constantinescu, care a trăit foarte mult la Londra și a fost aureolat cu cele mai mari titluri, a fost, de asemenea, elevul Colegiului Național «Carol I» din Craiova. Dacă vă amintiți de diplomatul Nicolae Titulescu, care a fost președintele Ligii Națiunilor de la Geneva, o să știți că și el a fost oltean. Dacă veți da pe Google să vedeți care este cel mai cunoscut român, o să observați că este Constantin Brâncuși, sculptor, care a fost format aici, la Craiova. Dacă veți veni să investiți aici veți știi că aveți forță de muncă, aveți oameni competenți, aveți o universitate, aveți un teatru, aveți o filarmonică, aveți colegii foarte bune pentru copiii dumneavoastră”, a declarat liderul PSD Dolj și președinte al Consiliului Județean, Ion Prioteasa.
Investitorii, prietenii României
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că orice investitor străin care creează locuri de muncă aici devine prieten al României. “Oricine creează un loc de muncă și plătește un salariu este un prieten al României și prieten al oricărui politician. Nu poți face politică dacă oamenii pe care vrei să-i conduci trăiesc în fiecare zi cu gândul că nu mai au un loc de muncă, nu-și pot găsi un loc de muncă sau că nu vor fi suficienți cei care muncesc pentru a contribui la fondul de pensii, de asigurări sociale. România și Oltenia, în mod special, nu și-au pierdut orice speranță pentru un viitor economic mai bun decât cel actual. Eu cred că România și, în mod special, Oltenia oferă o mulțime de oportunități, fie că este vorba de zona productivă, de energie, de servicii, de transporturi. Este important cât de inteligenți suntem noi de a folosi aceste oportunități și cum reușim să-i sprijinim pe cei din zona privată, care vin cu proprii bani și cu experiență pentru a crea locuri de muncă”, a spus Ponta. Nouapresa