Nicolae Giugea, PNL: De ce, în România, intermediarul câștigă mai mult decât producătorul?

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
Nu mai este pentru nimeni o enigmă faptul că fermierul român produce cu greu și vinde litrul de lapte cu 1,8-2 lei și consumatorul român îl cumpără de la raft cu 6-10 lei, gata degresat. Dar, nu numai în cazul laptelui intermediarii, adică procesatorii și comerciații, pun adaosuri comerciale uriașe, care nu au o justificare economică și care determină o inflație galopantă la aproape toate produsele alimentare. Am observat că singura soluție ”inteligentă” emanată de către ministrul agriculturii a fost aceea de a se ruga de intermediari să mai taie puțin din prețurile obraznice care le-au rotunjit profiturile. Este sfidător să ajungi să mulțumești intemediarilor pentru că au diminuat prețurile cu 10-20%, când adaosurile lor sunt de 200-300%.
Stimați colegi,
Cauzele pentru care cel care muncește și produce câștigă puțin, cât să supraviețuiască, iar cel care-i valorifică marfa prosperă sunt evidente! Producătorul român de carne, lapte, ouă, legume sau fructe nu are încă posibilitatea de a procesa el materiile prime, nu are posibilitatea de a vinde direct consumatorului și nici nu are infrastructura de a depozita producția pentru mai mult timp de la recoltare sau producere. În aceste condiții, dată fiind perisabilitatea produselor alimentare, este prins în menghină să-și vândă producția oricui, oricum și aproape la orice preț. În aceste condiții, oare de ce ne mai mirăm că efectivele de animale scad de la un an la altul, că legumicultorii se reprofilează și că piețele și magazinele sunt pline de produse din import?
Stimați colegi,
Noul ministru al agriculturii are obligația de a modifica, în mod structural, viziunea învechită, prăfuită și neproductivă impregnată de Petre Daea asupra sectorului agricol din România. Toate așa-zisele proiecte ale ministrului Daea s-au dovedit petarde costisitoare pentru bugetul de stat și piedici în cale dezvoltării fermierilor români: falsele aprozare au fost doar tunuri imobiliare, unele scheme de ajutor au fost greșit implementate, epidemiile încă sunt prezente în țară, sistemele de irigații inaugurate cu fast nu funcționează. Este, fără îndoială, ministerul unde regresele au fost mai numeroase decât progresele, iar progresele se datorează în special hărniciei și încăpățânării fermierilor români, nu ministerului. Viitoarele politici agricole trebuie să aibă în centrul lor pe cei care produc în agricultură, pe cei care muncesc, în detrimentul speculanților și intermediarilor.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL