Milioane de români au părăsit țara în perioada post-aderare și cei mai mulți dintre cei care s-au așezat sau stau astăzi pe un fotoliu de ministru încă nu pricep cauzele pentru care copiii acestui popor și-au făcut un scop în viață ca să ia calea străinătății. Niciun român nu și-ar părăsi țara natală dacă la el acasă s-ar simți respectat, plătit pentru munca sa și ar avea perspective minime că ar putea să ducă un trai decent, iar copiii săi nu ar suferi de lipsuri. Din păcate, la mai bine de 15 ani de când ni s-a deschis ușa către Uniunea Europeană, angajatului român îi ia statul jumătate de leafă prin impozite și contribuții, fermierului român nu i se asigură șanse să câștige din munca sa, iar antreprenorului i se spune mereu că va fi falimentat sau va merge la pușcărie dacă nu mai plătește un impozit în plus. Este trist că după atâți ani povara fiscală cea mai grea o duce angajatul, că fermierul este atât de puternic lipsit de mijloace încât mâncăm tot mai mulți cartofi din Egipt și ceapă din Asia, că cei mai mulți antreprenori sunt în zona comerțului cu amănuntul și nu în zona producției.
Stimați colegi,
A trecut atâta timp și statul român încă nu este condus după o logică modernă de dezvoltare, nu are priorități și nici o viziune pe termen lung. În anul 2022, dascălii continuă să fie angajații cu venituri mai mici decât muncitorii necalificați din anumite sectoare, iar cercetătorilor să le fie rușine să spună ce meserie au. Educația și cercetarea sunt exact domeniile pe care se bazează dezvoltarea unui stat, iar în România sunt cel mai slab valorizate! Pentru majorările salariale prevăzute de lege pentru aceste categorii profesionale nu s-au găsit niciodată resurse financiare, însă pentru cei care strigă mai tare în fața Guvernului s-au găsit întotdeauna soluții, după principiul – strigi și ocărăști Guvernul, primești, însă, dacă îți faci datoria și dai semne de toleranță față de autorități, Guvernul te uită.
Stimați colegi,
Nu ne vom dezvolta niciodată ca stat prin adoptarea de măsuri conjuncturale care dau temporar satisfacție unor categorii socio-profesionale sau altora, măsuri calibrate nu după interese strategice naționale, ci după scorul din sondajele de opinie. Nu vom reuși să avem un standard de calitate a vieții ca în statele fondatoare ale Uniunii, fără o școală puternică și fără absolvenți care să producă valoare adăugată mare în economie.
Vă mulțumesc!
Declarație a deputatului de Dolj Nicolae GIUGEA