Nicolae Giugea: ”O economie puternică se bazează pe agenți economici puternici!”

În urmă cu numai câțiva ani, un raport al Băncii Naționale a României scotea în evidență faptul că România este economia cu cei mai vulnerabili operatori economici din Uniunea Europeană, cu cea mai slabă capitalizare privată, cu afaceri bazate preponderent pe utilizarea intensivă a factorului de producție muncă. Tot în analiza Băncii centrale se spunea că mai bine de 80% dintre firmele românești nu ar putea să reziste la anumite șocuri economice interne sau externe, fiind foarte vulnerabile să intre în insolvență sau chiar în faliment. Din păcate, acel raport nu a fost citit de niciun responsabil în treburile economice ale țării, iar, anul acesta, șocul prețurilor produselor energetice și inflația puternică va șubrezi și mai puternic firmele românești. 
Stimați colegi,
Ani de zile s-au făcut promisiuni deșarte cu privire la schimbarea modului de stimulare a creșterii economice din România, de la un model socialist defect, încă susținut de PSD, bazat pe stimularea consumului și al importurilor, către un model sănătos și competitiv bazat pe stimularea ofertei interne, a producției naționale și a antreprenoriatului românesc. Din păcate, constatăm că și în această perioadă dificilă firmele românești sunt lăsate singure ca să facă față unei concurențe teribile care vine din țările dezvoltate și unde firmele străine sunt susținute prin toate mijloacele de către statele lor. La noi, firmele și angajații sunt constant amenințați cu impozite și taxe noi.
Stimați colegi,
Nu înțeleg de ce în România patriotismul economic provoacă rușine în rândul unor decidenți români, căci și cea mai puternică economie a lumii, cea din Statele Unite, dar și cele ale Germaniei, Franței sau Marii Britanii s-au clădit și consolidat pe un puternic sentiment de patriotism economic. Este trist faptul că produsele românești, deși sunt extrem de bine apreciate pe piețele din străinătate, autoritățile noastre nu fac nici cel mai mic efort pentru a le susține prezența și competitivitatea prin exporturi. ”Fabricat în România” ar trebui să stârnească un sentiment de mândrie în fiecare dintre noi pentru că, în ciuda publicității agresive pentru unele produse fabricate în străinătate, produsele românești sunt de foarte bună calitate și chiar mai ieftine. Atâta vreme cât autoritățile române nu înțeleg că baza creșterii standarului de viață îl reprezintă o economie privată puternică, bazată pe firme românești puternice, capabile să producă și să aibă din ce plăti impozite către stat, să nu avem speranțe că vom avea un nivel de bunăstare ca în țările occidentale. 
Vă mulțumesc!
Declarație politică a deputatului de Dolj Nicolae Giugea