Craiova. Sindicatul Forța Legii… după ureche! Un lider-postac, fiert că n-a fost lăsat să intre într-un centru al Direcției pentru Protecția Copilului, ca pe moșia lui

Un șef al Sindicatului Național ”Forța Legii” a postat recent un videoclip în care înfiera proletar conducerea unui centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, din Filiași – unitate cu specific de securitate crescut, după cum se deduce și doar din denumire – pentru că nu-i permisese accesul în instituție.
Vicepreședintele excutiv al organizației menționate, Marius Sepi, trecuse să-i întâlnească pe membrii de sindicat din centru – care, apropo, sunt.. doar unul!
Evenimentul – un circ ieftin – n-ar fi fost de natură să suscite cine știe ce interes, însă, întrebat dacă liderul de sindicat în plimbare prin țară n-ar fi trebuit să solicite în prealabil o permisiune de acces și chiar învoirea membrului vizat, aflat, altfel, în timpul programului de lucru pe bani publici, președintele SN ”Forța Legii”, ex-deputatul AUR Ringo Dămureanu, n-ar fi răspuns: ”Mă uit în lege, nu găsesc așa ceva”!
Păi, să vedem atunci ce zic legea și documentele administrative adoptate în scopul respectării normativelor cu caracter general.
Conform art. 2, alin.13, din Legea 61/1991, republicată, ”Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: (…) 13) pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităților publice centrale și locale, instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ și spațiilor aparținând acestora, indiferent de destinația lor, regiilor autonome, societăților reglementate (…)”
Deci, pentru deschiderea porților unei instituții publice este obligatorie existența unei ”norme legale de acces” și respectarea acesteia, exact așa cum procedează restul lumii, inclusiv jurnaliștii.
Ce spune ”norma legală de acces” aplicabilă în cazul punctual prezentat, respectiv Dispoziția 221 din 06.02.2013, a directorului general: art. 20 – Accesul oricăror alte categorii de persoane în sediile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj (…) se face numai cu acordul conducerii instituției”.
Potrivit unui răspuns oficial al DGASPC Dolj, nu a existat, nici pentru data la care s-a consumat spectacolul Forța Legii la centrul din Filiași, nici pentru vreo altă zi, vreo solicitare de emitere a acordului instituției pentru accesul în vreun sediu al DGASPC Dolj.
Așadar, doar cu circul la ușa centrului nu merge, că nu prevede legea!
Mai departe, despre ”întâlnirile” șefilor de sindicat cu adepții săi din instituțiile publice în timpul programului, de asemenea, este nevoie de obținerea mai multor documente cu caracter administrativ, întrucât, altfel, legea zice că, în intervalul celor 8 ore normate, funcționarul public este ”la muncă”, nu la ”întâlnire”: Durata normală a timpului de muncă pentru funcționarii publici este, de regulă, de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, cu excepțiile prevăzute expres de prezentul cod sau de legi speciale”, (OUG 57 din 3 iulie 2019, Codul administrativ, art. 419, alin. 1).
Aci, nu putem spune că nu-i înțelegem frustrarea vicepreședintelui SN FL: probabil a aflat chiar la poarta sediului că acei 64 de sindicaliști nu sunt înscriși în ograda FL, ci la Pro Social Asist, lui mai rămânându-i… unul!





Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.