Un alt proiect legislativ important inițiat de deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea, în acest mandat, este un normativ pentru sprijinirea dezvoltării turismului pe așa-numitele trasee ale vinului, adică în arealul în care iau naștere, de la bob la licoare, unele dintre cele mai valoroase, calitativ, vinuri din lume.
”În toate țările viticole din Europa domeniile vitivinicole dispun de facilități pentru turismul oenologic, ceea ce contribuie mult atât la promovarea produselor, cât și a imaginii de țară, în ansamblu. Aceste țări au înțeles că vinul nu este doar o licoare într-o sticlă, au înțeles că vinul este o poveste, istorie și civilizație, este tradiție rurală și farmec urban. De asemenea, au simțit că pentru iubitorii de vin este important nu numai să se bucure de vinuri prestigioase în restaurante sau acasă, ci și să pășească pe tărâmul viței-de-vie”, este o parte din argumentația preliminară întocmită de parlamentarul Nicolae Giugea.
”Drumul vinului reprezintă de fapt un traseu turistic bine marcat și delimitat înrt-o zonă cu potențial viticol și cu suficiente atrcșii turistice naturale și antropice ce poate fi urmat de către turiști, în mod organizat sau individual, în anumite perioade ale anului. Aceste drumuri, în funcție de lungimea lor, dar și de densitatea obiectivelor, pot fi parcurse pe jos, cu bicicleta, cu autoturismul și chiar cu trăsura”, a mai arătat Nicolae Giugea.
În acest sens, prin proiectul de lege în discuție, se propune ca unitățile administrativ-teritoriale din arealele viticole certificate și în care sunt produse și comercializate vinuri cu denumire de origine controlată să fie legal considerate cu potențial turistic, pentru a putea genera dezvoltarea turismului oenologic.
La această oră, documentația se află în procedură de promulgare.