Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,
La finalul anului trecut, Institutul Național de Statistică ne prezenta datele provizorii ale Recensământului populației și locuințelor realizat în anul 2021. Chiar dacă mai avem de așteptat până la publicarea datelor definitive, putem deja să tragem o primă concluzie preliminară clară – România se confruntă cu cel mai puternic declin demografic din istorie. În fapt, INS nu vine decât să ne confirme științific ceea ce noi bănuiam și observasem în ultimii ani, mai ales atunci când mergeam prin satele românești sau prin orașele mai mici – copiii sunt tot mai puțini, zeci de școli se închid în fiecare septembrie, tinerii sunt în majoritate plecați la muncă sau la studii la oraș sau în străinătate, iar părinții și bunicii au devenit locuitorii preponderenți ai așezărilor rurale. Cauzele unei asemenea stări de fapt au fost deja prezentate de către specialiști: migrația tinerilor în spațiul Uniunii Europene, lipsa de oportunități economice și sociale în mediul rural, lipsa unor politici consistente pentru susținerea familiilor și pentru stimularea natalității.
Stimați colegi,
De la căderea comunismului și până în prezent, numai județul Dolj a pierdut peste 160 de mii de locuitori, de la peste 760 de mii, la mai puțin de 600 de mii. Mai grav este faptul că tendița scăderii populației se menține și peste 8 ani când vom avea iarăși o evaluare a populației, vom avea surprize și mai mari. Declinul demografic al Doljului are justificări obiective multiple:
județul s–a dezindutrializat puternic, iar investițiile noi, puține la număr, s–au plasat preponderent pe lângă marile orașe; infrastructura rutieră abia acum se face, iar cea feroviară mai așteaptă; până și agriculutura a fost lovită de politicile slabe, de slaba capitalizare, de deșertificarea a mii de hectare și de câștigurile nestimulative ale fermierilor.
Stimați colegi,
România are nevoie de politici demografice curajoase pentru a opri tăvălugul demografic: îmbătrânirea și scăderea populației. O politică pronatalistă demarată astăzi, își va vedea efectele abia peste mulți ani, pentru că, spre deosebire de alte politici publice, nu produce efecte peste noapte. Avem nevoie de o întinerire a populației, de sate pline de copii, de școli ticsite de elevi, de tineri fermieri și antreprenori, de angajați cu putere de muncă. Toate acestea nu se vor rezolva de la sine dacă nu vom sprijini tinerii să–și clădească o familie, să–i ajutăm să–și crească și educe copiii și să–i atragem înapoi, în țară, pe cei plecați departe, peste hotare. Decidenții politici din România, ocupați cu rezolvarea problemelor cotidiene, ar trebui să înțeleagă cât de important este să avem o populație tânără și o țară atractivă pentru tineri.
Vă mulțumesc,
Nicolae GIUGEA
Deputat PNL