Nicolae Giugea, PNL: ”Cum de a ajuns românul să plătească pe o poliță RCA cât pe o mașină la mâna a doua?”

Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor deputați,

Este firesc faptul că încrederea românilor în instituțiile statului român, a căror funcționare este finanțată din bani publici, sa erodat constant în ultimii ani. Când prețurile energiei au crescut puternic și fără prea multe justificări, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a dat neputincioasă din umeri. Când zeci de mii de pasageri au rămas abandonați prin aeroporturi din cauza unor companii aeriene, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sa scuzat că nu are atribuții. Când mii de fermieri își eutanasiază animalele din cauza pestei porcine africane sau a gripei aviare, ANSVSA nu mai răspunde la telefoane și dă vina pe vietățile sălbatice din păduri pentru extinderea epidemiilor. Când zecile de autorități guvernamentale sunt sesizate de cetățeni în legătură cu nereguli grave, acestea dau din colț în colț și abia atunci află care le sunt atribuțiile din fișa postului sau pentru ce anume încasează salarii.

Stimați colegi,

Cea mai mare companie de asigurări a dat faliment fără ca autoritățile statului să știe. Mai bine să le suspectăm de neștiință, decât de complicitate. Milioane de clienți sau trezit peste noapte că polițele lor au fost simple înșelăciuni. Acum, când nu știm nici cum și nici de ce acea companie a intrat în faliment, prețul falimentului este plătit de fiecare deținător de
autovehicul, prin polița RCA. În numai 2 ani, prețul primelor de asigurare a crescut de 34 ori, astfel încât, pentru un român care ”a îndrăznit să visezela o mașină uzată adusă din Occident, prima de asigurare valorează mai mult decât prețul mașinii. Nimeni nu dă explicații, nimeni nu justifică această situație, cu impact atât asupra persoanelor fizice, cât și asupra transportatorilor români. Spun acest lucru pentru că prețurile polițelor uriașe ale RCA le găsim și în pâine sau lapte și în brânză sau ouă și în fructe și legume, prin transferul costurilor către consumatorul final. Din păcate, ASF spune că totul este bine, iar Consiliul Concurenței că avem o piață a asigurărilor ca în povești.
Stimați colegi,

Intenția mea nu este să găsesc vinovați sau să arăt cu degetul către cineva. Întrun stat modern, găsirea vinovaților este de competența unor anumite autorități. Ceea ce îmi doresc este să trag un puternic semnal de alarmă cu privire la faptul că instituțiile publice sau îndepărtat de rolul și funcțiile lor, deși existența lor este esențială, iar funcționarea este plătidin buzunarele cetățenilor. Așadar, miaș dori ca activitatea și performanța fiecărei instituții a statului român să fie evaluată cu maximă exigență, atât din perspectiva îndeplinirii funcțiilor, cât și a eficienței economice.

Vă mulțumesc,

Nicolae GIUGEA

Deputat PNL