Senatorul de Dolj Cosmin Poteraș (REPER) a criticat dur administrația din Bănie, aducând, recent, în atenția publică exemple concrete ale incompetenței conducerii Primăriei Craiova.
De la lipsa transparenței și a dezbaterilor reale în adoptarea deciziilor, la cheltuirea ineficientă și iresponsabilă a banilor publici, de la prețul gigacaloriei, la transportul în comun sau de la absorbția fondurilor europene, până la eșecul în atragerea de investitori sunt câteva dintre aspectele pe care parlamentarul doljean a ținut să le sesizeze.
”Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu pare că se teme de oameni. Sala în care se organizează ședințele de Consiliu Local este prea mică pentru a permite craiovenilor să participe la ședințe, drept conferit de lege, locurile disponibile sunt ocupate în mare parte de angajați din subordinea Primăriei astfel ca nu mai ramân locuri disponibile pentru toți cei care își doresc acest lucru. Teama este evidentă și din modul în care a fost organizată “dezbaterea” bugetului local. Acesta a fost prezentat, nu dezbătut, în condițiile în care ședița a fost una online în care doamna primar a citit bugetul de pe foaie. De asemenea, ședința de Consiliu Local în care a fost votat bugetul a fost convocată exclusiv online pentru a împiedica cetățenii să participe. În condițiile în care avem cel mai mare preț al gigacaloriei din țară și cheltuim bani pe pietricele, beculețe și ”colțișoare japoneze”, e cumva firesc ca doamna primar să se teamă de ce-ar avea craiovenii de spus”, a arătat Poteraș.
”În ceea ce privește subvenția pentru încălzirea locuințelor care anul acesta a fost extrem de mică, doamna primar aruncă vina pe ministrul Energiei care ar fi alocat ZERO anul trecut. În realitatea anul trecut s-au primit 6 milioane de lei. O sumă extrem de mică în comparație cu celelalte orașe dar nu zero. Doamna primar se plânge și de faptul ca CEO ar fi blocat 3 milioane de euro drept garanție că facturile vor fi achitate. Garanția este perfect justificată având în vedere că prin falimentarea companiei de termoficare CEO a fost prejudiciată cu 300 de milioane de lei. Această garanție nu poate fi o justificare pentru slaba subvenționare a gigacaloriei. Se puteau reduce sumele cheltuite pe pietricele, beculețe sau petreceri. Primăria putea găsi soluții.
Mai mult, ca membru PSD, cel mai mare partid din Guvern, doamna primar putea obține mai mulți bani dacă era preocupată de această problemă. Banii se alocă prin Hotărâre de Guvern nu prin Ordin de Ministru. Pare comod să fii la putere și în același timp să te comporți ca-n opoziție.
La începutul anului 2022 s-a votat bugetul local care promitea 42% cheltuieli de dezvoltare și 58% cheltuieli de funcționare. Dacă ne uităm la execuția din luna a 11-a 2022 constatăm că în realitate 18% s-au dus la dezvoltare și 72% pe cheltuieli de funcționare. Anul acesta ni se promite 52% dezvoltare și 48% funcționare. Dacă facem o analogie cu ce s-a-ntampalat anul trecut ne putem da seama cu ușurință care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple. Cifrele sunt mai puțin relevante în condițiile în care Primăria se comportă de parcă ar lucra după un buget paralel pentru că prin rectificări succesive se ajunge la cu totul altceva. Vom avea, în schimb, un proiect nesustenabil și inutil (coridor de arteziene cu leduri pe Bd. 1 Mai) care pe lângă distrugerea spațiilor verzi de pe bulevard va genera doar costuri pentru apă și electricitate, fără vreun beneficiu real pentru locuitori. Cu un cost de 100.000 de lei, de 450 de ori mai mic, s-ar putea planta copaci pe tot bulevardul.
Planul urbanistic general este în continuare ”în lucru”; doamna primar a susținut că suntem ”cei mai avansați” din țară, deși am identificat 17 localități mari care aveau deja PUG-urile aprobate în urmă cu 5 ani. În aceste condiții, ne putem aștepta la continuarea politicii construcțiilor haotice cu care ne-am obișnuit, din păcate, în ultimii ani.
Fondurile europene rămân doar pe hârtie; Anul acesta se propune o sumă de 10 milioane de lei ce se vrea absorbită din PNRR. Mai puțin de un sfert din cât vor costa fântânile ce vor fi amplasate pe bulevardul 1 Mai.
In Dolj șomajul este 7.4%, mai mult decât dublul mediei naționale. Acest lucru regretabil poate reprezenta o oportunitate pentru atragerea de investitori. Primăria pare mai preocupată de petreceri și de atragerea turiștilor prin intermediul unor site-uri obscure decât de organizarea de evenimente cu antreprenorii și de participarea la târguri de business. Pare că Doljul (și implicit Craiova) este condamnat la subdezvoltare. Nu există o strategie privind atragerea investitorilor. În Dolj am ajuns să mutăm un radar al armatei pentru a avea un depozit logistic.
Craiova este în prezent condusă de o administrație depășită de situație, care a uitat complet (sau n-a cunoscut niciodată) problemele reale ale cetățenilor”, a analizat senatorul Cosmin Poteraș.