Mai mulţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj sunt suspectaţi de procurorii DNA Bucureşti că s-au dedat la şperţuri din atribuirea cu dedicaţie a unor licitaţii publice, unele – cu finanţare europeană, sau din umflarea contravalorii unor servicii plătite tot din bani publici. Anchetatorii DNA Bucureşti au descins, miercuri, la sediul Consiliului Judeţean Dolj, la locuinţa preşedintelui instituţiei, Ion Prioteasa, şi la sediul Aeroportului Craiova, de unde au luat cutii de documente. Potrivit surselor nouapresa.ro, ancheta se va extinde asupra mai multor persoane, urmând ca acestea să fie citate săptămâna viitoare pentru audieri. Presupusul prejudiciu se ridică la 2 milioane de euro. De asemenea, se vorbeşte şi despre conexiuni cu alte speţe decât cele prezentate oficial în comunicatele DNA, în care ar mai putea fi suspectaţi demnitari şi oameni de afaceri din mai multe domenii. Cât despre păpuşarii de la sforile acestei acţiuni, părerile sunt împărţite. În virtutea inerţiei, plecând de la conflictul dintre Ion Prioteasa şi Claudiu Manda, susţinut de Olguţa Vasilescu, cei mai mulţi dintre chestionaţi înclină să creadă că actualul şef al PSD Dolj, Claudiu Manda, ar fi pus o vorbă mai sus pentru eliminarea politică a lui Ion Prioteasa. Noi credem însă că nu are nici o legătură una cu alta, pentru că nu e momentul colindelor DNA pentru nici unul dintre pesediştii doljeni. Iar, dacă ar fi să judecăm la rece suspiciunile DNA, atunci, comparativ, ar trebui urmărite penal mult mai multe contracte, în Craiova, dar şi în alte localităţi ale Doljului.
Potrivit comunicatelor DNA de miercuri, „Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (de exemplu, contracte de prestări servicii prin „fragmentarea“ lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la trei societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap „Sfântul Dimitrie cel Nou“ Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăți comerciale „preferate“.
De asemenea, funcţionarii publici implicaţi au aprobat și avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor „protejate“ în detrimentul obiectivelor publice. Contractele acordate cu eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice au vizat: proiecte de consolidare/restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră (proiecte realizate, în parte, din fonduri europene). Având în vedere că lucrările respective erau finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, în această mod a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii europene. În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj au pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre contracte. Procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic al SRI şi al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei române“. Acesta era cel de-al doilea comunicat al DNA, care ţinuse să anunţe intervenţia mai de dimineaţă, printr-un alt comunicat, fără detalii. Vă amintiţi filmul Ticăloşii? Prim-ministrul: “Prejbeanu! Dimineaţă, cu cătuşe, cu mascaţi, cu tot tacâmul! Şi să fie şi televiziunile!” Reproducerea e aproximativă.
Cine ce a construit la Muzeul de Artă
Una dintre lucrările vizate de procurori este reabilitarea Muzeului de Artă din Craiova, investiţie de 4,5 milioane de euro, din fonduri europene. Licitaţia Consiliului Judeţean Dolj, lansată în 2010, a fost câştigată de firma ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA, lider în asocierea cu SC CORAL SRL, pentru valoarea de 18.832.033 de lei plus TVA. În 2013, pentru consolidarea şi restaurarea muzeului s-a semnat un contract de lucrări suplimentare pentru „executarea de lucrări consolidare plafoane, restaurare/refacere elemente decorative, zugrăveli, rezultate în urma revizuirii proiectului tehnic, ce face parte din documentaţia de atribuire”. Valoarea suplimentului era 1.356.049 lei, fără TVA, la care s-au adăugat 129.147 lei diverse şi neprevăzute, calculate conform HG 28/2008, reprezentând 10% din valoarea cheltuielilor prevăzute. Desigur, doar firmele care au câştigat licitaţia au depus oferte. În 2012, ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA, lider în asocierea cu SC CORAL SRL, mai încheia, în urma unei negocieri directe, un contract cu Consiliul Judeţean Dolj, contra sumei de 272.705 lei plus TVA. Beneficiarul susţine că nu era nevoie de licitaţie publică, pentru că obiectivul contractului viza „Noi lucrări/servicii, constituind o repetare a lucrărilor/serviciilor existente şi solicitate în conformitate cu condiţiile stricte conforme cu cele stabilite”. Tot prin negociere directă a fost atribuit şi contractul pentru „Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului“, în valoare de 240.000 de lei, cu justificarea că “Lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“, potrivit SEAP. Încă un million de de lei au fost plătiţi firmei CIVITAS SYSTEMS SRL, pentru lucrări de instalare a unui sistem integrat antiefracţie, detecţie şi stingere incendiu cu gaz inert, supraveghere video, control acces şi voce date.
Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă şi Centrul Brâncuşi
Procurorii DNA mai verifică atribuirea, în 2012, a lucrărilor de reabilitare, modernizare şi echipare ale ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Asocierea SC REMEX SRL – FRAMEGRIP CONSTRUCTION LIMITED, Cipru, a câştigat licitaţia de 100 de milioane de lei. La Centrul Brâncuşi, o altă licitaţie la care face referire DNA, a fost semnat contractul de servicii de proiectare în valoare de 755.000 de lei plus TVA, către arhitectul Dorin Ştefan, în urma unui concurs de soluţii. De ce nu a mai fost nevoie de licitaţie? „Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: Lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“, conform SEAP.
SMURD şi ISU
În ceea ce priveşte construirea punctului de operare aeromedicală SMURD, de la Aeroportul Craiova, în valoare de 708.000 de lei plus TVA, DNA consideră că licitaţia nu a fost tocmai legală. Câştigători sunt SC ATLAS SA CRAIOVA, în asociere cu SC AEDILIA PROIECT SRL CRAIOVA. Valoarea contractului s-a ridicat la 708.000 de lei plus TVA. În cazul proiectului Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, trebuia ridicată o clădire cu două etaje la sediul ISU Dolj, în baza unui contract pentru lucrări de demolare a două corpuri de clădire şi de construire a clădirii centrului, contra sumei de 6,6 milioane de lei, plus 10% reprezentând „diverse şi neprevăzute“, potrivit SEAP. Licitaţia a fost anulată în urma unei contestaţii.