Craiova. Iluminatul public, de 4 ori mai scump

Într-un alt caz în care arătam, exclusiv, cum sunt trase sforile în afacerile cu bani publici, autorităţile implicate au decis să ia măsuri. La Craiova, municipalitatea va concesiona, în final, serviciul de iluminat public, după ce s-a dovedit că o prelungire a vechiului contract, încheiat cu Luxten Lighting Company, iniţial – pentru 10 ani, nu mai e posibilă. Nouapresa.ro a prezentat în ediţia tipărită presiunile care s-au făcut asupra Primăriei Craiova pentru prelungirea contractului cu trei ani şi, mai apoi, scandalul iscat între cei doi parteneri după ce Luxten a refuzat să se mai implice în amenajarea iluminatului de Sărbători. Pe de altă parte, dacă vechiul contract presupunea cheltuieli de aproximativ 1,2 milioane de euro pe an, o concesiune în condiţiile stabilite acum i-ar costa pe craioveni circa 4 milioane de euro anual. O dată trasă linie în parteneriatul cu Luxten Lighting Company, firma căreia tot PSD i-a rezervat caşcavalul la fondurile publice aferente iluminatului oraşului, Primăria Craiova pare că a decis, în ceasul al doisprezecelea, să recurgă la soluţii legale pentru atribuirea gestiunii acestui serviciu. Legale măcar în sensul că se renunţă la un contract deja prelungit ilegal. Aşa că un proiect de hotărâre în scopul concesionării a trecut, în urmă cu câteva zile, de votul consilierilor municipali. Nu că ar fi foarte interesaţi de ce voteazuă… Este vorba de hotărârea prin care s-a aprobat – şi, aici, exprimarea merită toată atenţia – Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Concesionarea Serviciului de iluminat public din municipiul Craiova”. Adică, nici investiţie, nici concesiune sau şi una, şi alta. Nici o referire la Legea serviciilor de utilităţi publice şi nici la Legea iluminatului public. Nu că ar fi rea o investiţie, dar aici nu decidem noi. Pe de altă parte, ne aflăm doar la stadiul aprobării fezabilităţii, pentru că, în oricare dintre situaţii, tot craiovenii plătesc. Rămânând în contextual studiului, să vedem intenţiile.
Soluţia mai economică

Aşadar, valoarea investiţiei/concesiunii pe patru ani, prentru că atât se intenţionează, s-ar ridica la 71,6 milioane de lei, adică la circa 4 milioane de euro pe an, de aproape 3 ori mai mult decât în cazul vechiului contract. În proiect sunt fundamentate trei soluţii pentru modernizarea iluminatului public, prima fiind considerată mai economică şi mai eficientă. Astfel, vor fi înlocuite în patru ani 18.573 de aparate de iluminat existente cu aparate de iluminat tip LED, pe bulevardele şi în zonrele importante. În restul oraşului nu vor exista LED-uri, dar vor fi montate corpuri de iluminat moderne, echipate cu surse cu descărcări în vapori de sodiu la înaltă presiune, ţinând cont de clasa de iluminat în care este încadrată strada respectivă. Reţeaua de iluminat public ar trebui să numere 680 de stâlpi la finalul concesiunii şi să fie extinsă cu 19 km. Alţi 30,2 km de reţea trebuie trecuţi în subteran. Evident, noul partener al primăriei se va oblige să asigure şi iluminatul ornamental de Sărbători. În celelalte scenarii, consultantul propunea fie instalarea de LED-uri în tot oraşul, fie trecerea întregii reţele de iluminat stradal în subteran. Iată şi justificarea alegerii primei soluţii: “Valoarea investiţiei este mai mică cu 70% faţă de scenariul 2 si cu 50% mai mica fata de scenariul 3, iar rezultatele care se obţin sunt comparabile. Aparatele de iluminat se pastreaza ca număr in comparaţie cu celelalte scenarii, dar se utilizeaza surse cu sodiu pentru restul aparatelor de iluminat. În acest scenariu se obţine un consum de energie electrică cu 15% mai mic decât la sistemul actual (chiar dacă sistemul de iluminat se extinde) ca urmare reducerii costurilor aferente energiei electrice cu 20% faţă de situaţia actuală. Ţinând cont şi de creşterea preţului energiei electrice pentru perioada analizată, prin implementarea acestui scenariu se reduc cu 15% cheltuielile legate de întreţinerea sistemului de iluminat public. Aceast scenariu permite posibilitatea de extindere tehnologică. Durata de viaţă a surselor de lumină este mai mare din cauza implementării sistemului inteligent de management, ceea ce se reflectă în costurile de întreţinere a aparatelor de iluminat. Reducerea emisiilor de CO2. Reducerea poluării luminoase”. 

Soluţia „mai” legsală

.După cum precizam în numerele anterioare,  potrivit Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51 din 2006 şi a Legii 230, din 2006, a iluminatului public, gestiunea iluminatului public trebuie atribuită în baza unui regulament-cadru şi a unui caiet-cadru de sarcini, unuia sau mai multor operatori, în condiţiile legii. De asemenea, “Raporturile juridice dintre operatorii serviciilor de utilităţi publice şi utilizatorii acestor servicii sunt raporturi contractuale desfăşurate în baza contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciilor de utilităţi publice, elaborat de autoritatea de reglementare competentă, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, a regulamentelor serviciilor şi a caietelor de sarcini specifice acestora.” La Craiova nu a fost până acum prezentat public şi nici ataşat proiectului de hotărâre prin care s-a aprobat studiul de fezabilitate nici un regulament-cadru şi nici nu s-a ţinut cont de vreun regulament “specific”. Nouapresa.ro