Dolj. Unitatea de urgenţe se extinde

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova sunt tratați anual circa 165.000 de bolnavi, această unitate depăşind cu mult aria de adresabilitate a județului, devenind un spital regional, în care Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) trebuie să facă față unei aflux de peste 135.000 de cazuri anual. Investiția de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Craiova se va derula pe un ansamblu de corpuri de clădire și spații existente în incinta spitalului, după cum urmează:

  • Reabilitarea funcțională a unor spații existente în parterul corpului P+1- Unitatea de Primiri Urgențe – UPU, totalizând 823,78 mp.
  • Extinderea funcțiunii în cadrul curții interioare, în suprafață de 755,63 mp cu un corp de clădire desfășurat pe 4 nivele S+P+E1+E2 parțial și legături funcționale cu construcții existente, totalizând o suprafață desfășurată de 2.495,12 mp.
  • Extinderea funcțiunii în cadrul curții adiacente pe latura de Nord-Est cu un corp de clădire desfășurat pe un nivel – parter totalizând o suprafață desfășurată de 260,53 mp.

          Potrivit memoriului tehnic, suprafață totală construită la sol este de 1839,94 metri pătraţi (mp), în timp ce suprafață totală construită desfășurată este de 3579,43 mp. Valoarea totală a proiectului de modernizare şi extindere a UPU, inclusiv TVA, este de 31.062.115 lei (7.002.596 EURO), finanţată integral din surse proprii ale Consiliului Judeţean Dolj. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 24 luni.

  1. La SUBSOLUL clădirii sunt prevăzute spații administrative (un secretariat, o sală de şedinţe raport gardă şi oficiu, birou medic-şef, asistent-şef, administrator şi depozite), spații anexe (vestiare, oficii), precum şi spații tehnice  (camere de racord și asigurare utilități, camere necesare specificului medical, Camera server/IT/monitoare şi alte anexe).
  2. La PARTERUL clădirii este amenajată o zonă de acces pacienţi şi aparţinători –  formată din spații destinate specificului medical de relație cu pacienţii şi aparţinătorii. Aici se va face trierea pacienților, relația cu aparținătorii acestora, spații anexă,  (pacienți sosiți cu ambulanța, pacienți sosiți cu mijloace proprii, acces modul decontaminare acces aparținători, comun cu acces ocazional tehnologic către UPU și subsol, acces birou internare gravide). Tot la parterul UPU se va constitui un Birou de Poliţie.

La parterul UPU se mai regăsesc modul consultații adulți (21 paturi), modul consultații obstetrică – ginecologie (2 paturi), modul consultații și terapie imediată pediatrie (8 paturi), modul terapie imediată adulți (15 paturi), modul resuscitare (4 paturi), modul terapie intensivă de scurtă durată (2 paturi), observator pacienți necritici adulți (5 paturi), computer tomograf, sterilizare instrumentar, laborator, sau un birou telemedicină.

3. La ETAJUL 1 – se află un bloc operator conformat pentru intervenții specifice de urgență/traume. Va fi format din 2 săli de operații, anexe funcționale (vestiar filtru de acces pentru personal bărbați, vestiar filtru de acces pentru personal femei, filtru de acces materiale, birou șef UPU cu grup sanitar, bancă de sânge, țesuturi sau punct transfuzii), spații administrative,  accese, circulații.

Etajul 1 este prevăzut şi cu un modul educațional format din sală multifuncțională, care se poate amenaja și folosi ca sală de curs, sală de seminarii, training, simulator, sală de conferințe sau bibliotecă în funcție de modul de mobilare, și spații anexe. În varianta de ocupare maximă (tip auditoriu cu scaune) capacitatea sălii va fi de cca 80 persoane (2 grupe de studenți). În varianta de ocupare medie (tip sală de curs, bibliotecă cu bănci sau spațiu conferințe) capacitatea sălii va fi de cca 40 persoane (1 grupă de studenți).

4. La ETAJUL 2 – sunt prevăzute spaţii pentru: 2 lifturi pentru transfer principal pacienți, hol distribuție pasarele de legătură cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a SJCU Craiova și Secția Cardiovasculară, precum şi pasarele de legătură cu ATI a spitalului și Secția Cardiovasculară sau un nod de circulație secundar.

       Proiectul modernizării şi extinderii UPU vizează implementarea unor tehnologii de ultimă oră, menite să ajute la îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite pacienţilor.

       Astfel, Instalaţia de Transport Pneumatic este un sistem de transport la distanţă a analizelor medicale şi a rezultatelor de la laboratorul spitalului către parter şi etajul 1 din incinta UPU. Proiectul este un sistem modern de transport sigur şi rapid a diverselor produse şi materiale medicale între secţiile şi departamentele aflate la parter şi etaj, precum şi laborator.

       Prin Instalaţia de Transport Pneumatic se poate asigura transportul dispozitivelor medicale, consumabilelor şi materialelor medicale, al sângelui şi al altor probe destinate analizelor de laborator, al medicamentelor şi chiar al documentelor de uz intern spitalicesc.

       Sistemul asigură transportul în ambele direcţii între oricare două zone prevăzute cu staţii de primire/expediere. Sistemul asigură mişcarea automatizată a recipientelor fie orizontal, fie vertical, în două direcţii, printr-o reţea de tuburi singulare, prin procesul de aspirare-presiune a aerului.

       Sistemul utilizează tubulatura PVC cu diametrul de 160 mm, fiind complet controlat de calculator. Sistemul asigură 2 viteze de transport al recipientelor: standard sau redusă. Viteza de transport este programată şi controlată în funcţie de adresa de destinaţie.

       În cadrul UPU se vor mai găsi şi alte sisteme performante, între care: sisteme de detecţie şi avertizare în caz de incendiu, monitorizare şi comandă a instalaţiilor de siguranţă la foc a clădirii, supraveghere video, control acces, detecţie şi avertizare în caz de efracţie, semnalizare soră-bolnav, monitorizare bolnavi. Comunicat CJ Dolj