Românii sunt ”tâlhăriți” la drumul mare de statul care vrea să acopere pierderile cauzate de găștile familiale de partid, care și-au întins tentaculele prin toate regiile și serviciile publice din zonele de influență: guvernul intenționează să spargă fondul de rezervă național și să aloce peste o jumătate de miliard pentru continuarea unor investiții pe bani europeni nefinalizate la termen, iar cea mai adâncă gaură e la Aeroportul Craiova, condus de mezinul Manda (Sorin) – 250 de milioane.
Cum justifică Ministerul Transporturilor lovitura:
”Fără o intervenție imediată, există riscul real de a pierde finanțările europene deja utilizate, ceea ce ar conduce la recuperarea unor sume de aproximativ 1 miliard de lei de către Comisia Europeană. Aceste fonduri au fost deja cheltuite pentru lucrările de modernizare, iar nefinalizarea proiectelor în termenul stabilit va obliga statul român să suporte această pierdere din bugetul propriu. Într-o astfel de situație, impactul bugetar va fi dublu: pe de o parte, guvernul va trebui să returneze fonduri europene deja cheltuite, iar pe de altă parte, va fi necesară alocarea unor resurse suplimentare pentru a finaliza lucrările, într-un moment în care presiunea pe bugetul național este deja ridicată.
(…) Aeroporturile Satu Mare RA, Regia Autonoma Aeroportul Internațional Maramureș, Regia Autonomă Aeroportul Craiova și Aeroportul Transilvania – Târgu Mureș sunt puncte-cheie în rețeaua națională de transport aerian, având un rol strategic atât în transportul civil, cât și militar. Întreruperea investițiilor în aceste aeroporturi nu doar că va afecta mobilitatea și conectivitatea regiunilor, dar va genera costuri suplimentare pentru stat și pierderi economice.
(…) În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a finanțat modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeriene, inclusiv extinderea și securizarea aeroporturilor din România. Prin acest program au fost contractate 65 de proiecte destinate modernizării și extinderii infrastructurii aeroportuare regionale.
Cu toate acestea, o serie de proiecte nu au fost finalizate până la termenul-limită de 31 decembrie 2023 și nu au fost eligibile pentru etapizare în cadrul Programului Transport 2021-2027, acesta neacoperind finanțarea infrastructurii aeroportuare. Lipsa finalizării acestor proiecte generează riscuri economice, sociale și operaționale semnificative, afectând conectivitatea aeriană regională și națională.
În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii in calitate de Organismul Intermediar pentru Transport, următoarele proiecte de investiții au fost identificate ca având un risc major de blocaj, necesitând o alocare urgentă de fonduri pentru finalizare:
(…)
REGIA AUTONOMA AEROPORTUL INTERNATIONAL CRAIOVA |
Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova |
250.000.000 |