Craiova.”TRADIȚII NIPONE – JAPONIA ÎN VREMEA SAKUREI”. Despre sărbătoarea înfloririi cireșilor și spectacolul florilor de cireș din Japonia, la Muzeul Olteniei Craiova!

Luni, 19 noiembrie, ora 12.00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, din str. Popa Șapcă nr. 8, se va derula un nou eveniment din cadrul proiectului cultural MUZEUL – O ŞCOALĂ ALTFEL, finanțat de Consiliul Județean Dolj. Publicul craiovean este invitat să participe la conferința „TRADIȚII NIPONE – JAPONIA ÎN VREMEA SAKUREI”, ce se va derula sub mottoul „Experimentează frumusețile naturii și vei învăța câte ceva despre tine”, pentru a afla lucruri inedite despre una din civilizațiile majore ale lumii, în care tradițiile străvechi se împletesc în mod incredibil de armonios cu tehnologia modernă, iar frumusețile naturale, bine conservate, reprezintă remedii pentru o viață sănătoasă.

Acțiunea culturală este organizată și coordonată de către muzeograf dr. Mirela Sabina Ridiche, invitat special fiind d-na dr. Carmen Gache, conferenţiar universitar la Facultatea de Biologie a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi.

Din noianul de impresii culese și imortalizate în călătoriile repetate în Japonia, d-na dr. Carmen Gache va împărtăși publicului craiovean detalii despre cea mai cunoscută tradiție japoneză, Sakura – Sărbătoarea înfloririi cireșilor, un spectaculos eveniment al naturii, o tradiție japoneză așteptată și mediatizată de întreaga lume. Sărbătoarea înfloririi cireșilor ocupă un loc special în cultura japoneză, Sakura fiind peste tot: în artă, expoziții de pictură, ceștile de cafea, hainele oamenilor. Și nu este vorba doar de o acțiune cu caracter comercial ci doar de faptul că cireșii înfloriți devin a doua stemă a Japoniei și un brand de țară, sezonier.

Spectacolul florilor de cireș ține câteva zile și se încheie printr-o ninsoare de petale roz. Astfel, florile de cireș sunt asociate cu trecerea în neființă și, prin extensie, cu împacarea în fața morții. 

Este de netăgăduit și de urmat, legătura strânsă a japonezilor cu natura și tot ceea ce înseamnă aceasta, cât și credința de nestrămutat că natura, oricâte obstacole le-ar pune în cale, este parte importantă din viața lor și trebuie prețuită, chiar idolatrizată.

Evenimentul este realizat în colaborare cu lector univ. dr. Carmen Bălescu (Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova), prof. Camelia Simeanu și prof. Gabriela Gică (Colegiul Național “Carol I” Craiova), prof Simona Copăcescu, prof. Leila Podeanu, prof. Alina Firică (Colegiul Național “Elena Cuza” Craiova), iar participanți vor fi studenții Facultății de Horticultură Craiova și elevii Colegiilor Naționale “Carol I” și “Elena Cuza”.