Calea lui Alba

alba j

Alba se simte în largul său la naționala Spaniei.

Puțini sunt fotbaliștii care nu creează probleme într-o echipă, mai ales dacă vorbim de nume importante, cu orgolii pe măsură. Viața unei echipe de fotbal este foarte plăcută dacă ne raportăm la ceea ce vedem la televizor, atunci când jucătorii se îmbrățișează după goluri și aplaudă publicul la final. Acesta este însă un episod săptămânal, asemenea unui film bun pe care abia aștepți să-l vezi, fără să știi câte duble s-au tras până când povestea a fost spusă într-un mod exemplar.
Foto: www.flickr.com


La fotbal, viața de zi cu zi a vestiarului nu este neapărat una plină de soare, și asta pentru că raportul între jucătorii mulțumiți și cei nemulțumiți este de regulă egal. Într-un lot mediu de 25 de jucători, doar jumătate apucă să intre pe teren într-un meci, în vreme ce ceilalți privesc disputa fie de pe banca de rezerve, fie din tribune.Barcelona nu face excepție de la această regulă dură a competiției, căreia îi cad victime jucători importanți, așa cum este cazul lui Jordi Alba. Titular incontestabil de la transferul său la echipa catalană, fundașul stânga s-a trezit că-și pierde locul în primul 11 în a doua parte a acestui sezon ca urmare a schimbării tactice pe care a făcut-o antrenorul Luis Enrique. Acesta a hotărât să treacă de la modulul 4-3-3 la formula 3-4-3, cel sacrificat în apărare fiind Alba. Neîndoios lucru, strategia lui Enrique a dat roade, atâta vreme cât Barcelona a răsturnat calculele hârtiei în returul cu PSG, din optimile Ligii Campionilor, impunâdnu-se cu 6-1 și mergând mai departe spre bucuria fanilor, dar și a pasionaților de pariuri pe fotbal, care au profitat de cota extraordinară pe care catalanii o aveau în cazul calificării și au pariat în consecință. Anterior acestui meci, gruparea blaugrana reușise să înscrie 13 goluri în trei partide de campionat, iar Enrique, aflat la ultimul său sezon pe banca tehnică a Barcelonei, era privit ca un erou.
Pe Alba îl frământa însă că nu poate participa din teren la succesele echipei, probabil cea mai mare povară pe care trebuie s-o care o rezervă. Spre surprinderea sa, selecționerul Spaniei, Julen Lopetegui, l-a convocat la națională, în ciuda acestui context mai puțin favorabil, ceea ce l-a făcut să declare că „încrederea totală a antrenorului este un compliment pentru mine”. Jucătorul în vârstă de 28 de ani a recunoscut că este dezamăgit că nu are parte de aceeași încredere și la echipa de club, însă, spre ghinionul jurnaliștilor, nu a pornit un război cu Enrique. Din contră, Alba a spus: „Când am jucat, nu am cerut explicații pentru asta și nu o voi face nici acum. Trebuie să muncesc și să dau totul atunci când voi fi trimis pe teren. Cred că sunt capabil să joc și în sistemul cu trei fundași.” Atitudinea lui Alba este una rară în fotbalul modern, în care jucătorii, agenții și sponsorii lor fac de regulă presiuni mari asupra antrenorului pentru a-i trimite pe teren. Jordi a ales să lase capul jos și să muncească precum o făcea atunci când bătea la porțile performanței, convins ca aceasta este calea care îl va readuce înapoi printre titularii Barcelonei.