Monthly Archives: November 2018

Craiova. Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!, proiect ATIZO finalizat

Obiectivul general al proiectului ,,Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!’’este acela al creșterii incluziunii în mediul social a celor ce provin din categorii defavorizate.

Proiectul ,, Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!’’ a presupus derularea de activități bazate în special pe voluntariat precum ateliere de lucru, seminarii tematice, cursuri menite să stimuleze inserția tinerilor proveniți din medii socio-economice problematice. Aceste activitati au vizat dezvoltarea unor abilități de viață în rândul grupului țintă precum cele de autocunoaștere, încredere, competitivitate, dar și deprinderi, atitudini, competențe, calități, comportamente, valori în scopul creșterii șanselor acestora de a se angaja în viitorul apropiat și a adaptării la viața profesională. Proiectul ,,Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!’, pus la dispoziția tinerilor este bazat pe nevoile lor reale: de a deprinde modele de comunicare și de relaționare, de lucru în echipă.

Craiova. Programul Muzeului Olteniei, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018. 1 Decembrie – acces gratuit în spațiile expoziționale

Vineri (30 noiembrie 2018), Sâmbătă (1 Decembrie 2018), Duminică (2 decembrie 2018): Muzeul Olteniei Craiova (cu toate cele trei incinte expoziționale: Secția de Istorie-Arheologie – str. Madona Dudu nr.14, Secția de Etnografie – str. Matei Basarab nr. 16, Secția de Științele Naturii – str. Popa Șapcă nr. 8): DESCHIS, în intervalul orar 09.00 – 17.00, ora 16.30, ultimul vizitator.

De 1 decembrie 2018, Ziua Națională a României și în anul Centenar al Marii Uniri, an de o importanță deosebită pentru numărul și importanța activităților culturale dedicate evenimentelor de la 1918, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa ostașilor din Primul Război Mondial și pentru realizarea unui vis aparent imposibil, unirea tuturor românilor Muzeul Olteniei Craiova oferă publicului acces gratuit în spațiile sale expoziționale, în vederea revitalizării, conștientizării evenimentelor istorice marcante pentru istoria națională.

Elementele centrale ale evenimentului sunt axate pe tematica istorică oferită de către Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, reprezentate de expoziţiile permanente dedicate nu numai operelor aflate în patrimoniul muzeului, ci și momentelor istorice marcante ale devenirii noastre ca stat național. Prin această acţiune, muzeul doreşte să ofere publicului craiovean ocazia de a participa la un tur ghidat specializat în Sala Regalității/Marele Război, având mereu oportunitatea de a discuta liber despre marele moment istoric, la fel cum se întâmplă în marile incinte expoziţionale din lume, cu scopul de a apropia publicul de istoria națională şi de spațiile muzeale.

Craiova. ”Simțim și trăim românește”

Joi, 29 noiembrie, începând cu ora 11.00, în spațiul interactiv al Secției de Științele Naturii, a Muzeului Olteniei, din strada Popa Șapcă nr. 8, “SIMȚIM ȘI TRĂIM ROMÂNEȘTE “, împreună cu elevii clasei pregătitoare “Exploratorii” , de la Școala Gimnazială Traian, din Craiova. Coordonați de muzeograf dr. Lila Gima, îndrumați de prof. învățămând primar Diana Brătucu, cei mici vor realiza în cadrul unui nou modul creativ al proiectului Bios Art, obiecte și machete specifice Zilei Naționale a României!

Craiova. Proiect ATIZO: Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!

Proiectul ”Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!” este derulat de Asociația Tinerilor cu Inițiativă din Zona Olteniei și finanțat din fondurile bugetului județului Dolj destinate activităților non-profit.

Obiectivul general al proiectului ,,Stop excluziunii sociale a tinerilor defavorizați!’’este acela al creșterii incluziunii în mediul social a celor ce provin din categorii defavorizate. Scopul declarat al proiectul este ca tinerii selectați din rândul grupurilor social vulnerabile să își mărească oportunitățile de angajare prin acumularea de experiență în cadrul non–formal, să dobândească noi competențe și abilități de comunicare, să ia parte la activități de consiliere vocațională, profitând de oportunitatea de a învăța de la profesioniști despre cum să se pregătească pentru integrarea în viața profesională.

Craiova. „Mândru că sunt român”, proiect educativ sub egida Muzeului Olteniei

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) va organiza joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 10.00, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” din Craiova, un proiect educativ destinat familiarizării copiilor clasei I D (învățătoare: Roxana Marinică) cu semnificația zilei de 1 Decembrie 1918.Sub genericul „Mândru că sunt român”, copiii vor prezenta un program de cântece și poezii dedicate Zilei Naționale și vor purta costume tradiționale de sărbătoare din Oltenia. Contextul etnografic al derulării acestei activități culturale va fi un prilej fericit pentru specialiștii secției de a le împărtăși elevilor de clasa I valori, cutume și obiceiuri specifice acestei perioade, iar meșteșugurile și obiceiurile prezentate în expoziția permanentă de la Casa Băniei vor oferi o altă perspectivă de a înțelege istoria, prin intermediul manifestărilor spirituale și artistice tradiționale românești concretizate în piesele de port popular, în icoanele de vatră, în scoarțele și covoarele oltenești, în ceramică și țesături de interior. Toate acestea îi vor ajuta pe copii să înțeleagă mai bine noțiunile de patrie, steag, imn și român. Coordonator al proiectului cultural este dr. Roxana Deca, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, iar colaborator, înv. Roxana MarinicăCopiii vor participa și la un atelier de creație în cadrul căruia vor confecționa stegulețe și insigne tricolore, iar semnificațiile acestora, precum și principalele tradiții care sunt specifice Olteniei, în perioada cuprinsă între 1 decembrie și sfârșitul anului, vor fi explicate, pe înțelesul lor, de muzeograful Roxana Deca.

Craiova. “Vârstele Pământului – Specii de fosile din Mehedinți”, la Muzeul Olteniei

Secția de Științele Naturii a Muzeul Olteniei Craiova în parteneriat cu Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu Severin vernisează marți, 20 noiembrie 2018, ora 11.00, la sediul său din str. Popa Șapcă nr. 8, expoziția itinerantă “Vârstele Pământului – Specii de fosile din Mehedinți”Reprezentând un itinerariu paleontologic ce parcurge județul Mehedinți în timp și spațiu, expoziția “Vârstele Pământului – Specii de fosile din Mehedinți” prezintă piese reprezentative de la depozitele jurasice din Șvinița, de la cele miocene și pliocene din Bahna, Malovăț, ajungând până la cele cuaternare de la Salcia.

Craiova.”TRADIȚII NIPONE – JAPONIA ÎN VREMEA SAKUREI”. Despre sărbătoarea înfloririi cireșilor și spectacolul florilor de cireș din Japonia, la Muzeul Olteniei Craiova!

Luni, 19 noiembrie, ora 12.00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, din str. Popa Șapcă nr. 8, se va derula un nou eveniment din cadrul proiectului cultural MUZEUL – O ŞCOALĂ ALTFEL, finanțat de Consiliul Județean Dolj. Publicul craiovean este invitat să participe la conferința „TRADIȚII NIPONE – JAPONIA ÎN VREMEA SAKUREI”, ce se va derula sub mottoul „Experimentează frumusețile naturii și vei învăța câte ceva despre tine”, pentru a afla lucruri inedite despre una din civilizațiile majore ale lumii, în care tradițiile străvechi se împletesc în mod incredibil de armonios cu tehnologia modernă, iar frumusețile naturale, bine conservate, reprezintă remedii pentru o viață sănătoasă.

Guvernatorul statului Kansas a emis o proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Guvernatorul statului Kansas, Jeff Colyer, a emis o proclamație de felicitare a României cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. “Marea Unire a românilor a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, libertății economice și progresului social”, se arată în document. România și Statele Unite ale Americii împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce”, se precizează în proclamație. De asemenea, în document este menționat faptul că “legăturile dintre statul Kansas și România sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerțului bilateral, a programelor educaționale și a apariției unei comunități deschise de tineri americani și români care se angajează liber în inovație și antreprenoriat”. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația statului Kansas și i-a mulțumit guvernatorului Jeff Colyer pentru gestul de celebrare a  Centenarului Marii Uniri de la 1918, arătând că țara noastră este profund onorată de mesajul primit. Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Kansas este cel de al șaptesprezecelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială.

Craiova. Unirea românilor: deziderat și finalitate

Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România organizează, cu prilejul Centenarului, în perioada 12-14 noiembrie 2018, Conferinţa Naţională intitulată Unirea românilor: deziderat şi finalitateDeschiderea lucrărilor Conferinţei va avea loc pe data de 13 noiembrie 2018, la ora 10.00, la „Aula Mihai I al României” a Universităţii din Craiova (clădirea Rectorat). Vor participa la eveniment profesori, cercetători şi muzeografi din ţară. Cu această ocazie, va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa dlui. Preşedinte al Academiei Române, profesor Ioan-Aurel Pop, vor fi vernisate două expoziţii de fotografie şi artă digitală dedicate Centenarului şi vor avea loc lansări de carte.

Craiova. Contractele de asfaltare, atribuite unor firme de… facturare!

După luni de scandal și contestații, Primăria Craiova a atribuit acordul de asfaltare de 770 de miliarde de lei vechi, pentru perioada 2018 – 2022, firmelor Construcții Erbașu și asocierii Erpia – Romasco. Nu revenim asupra circumstanțelor în care primăria a avut grijă să elimine concurența. Interesant este că, recent, municipalitatea a dispus deschiderea șantierelor pentru reabilitare și modernizare pe câteva dintre cele 87 de străzi cuprinse în caietul de sarcini al licitației din vara trecută. Și, ce să vezi, pe multe dintre arterele pe care ar trebui să lucreze Erbașu, asfaltează… Delta ACM! Au început deja lucrări pe străzile Fermierului, Ogorului, Porumbului, dar și pe multe altele, din tronsoanele I și II incluse în programul pentru următorii 4 ani, pe care s-a angajat să le reabilitaeze Construcții Erbașu. Evident, între firme există contracte valabile, însă, n-ai cum să nu te întrebi, cum i-au fost atribuite firmei Erbașu lucrări, prin licitație, pe care nu le poate executa? Care a fost scopul licitației? Să fi fost de vină faptul că documentația trebuia cărată între două sedii ale Primăriei Craiova, adică, între spațiul de înregistrare și cel de deschidere a ofertelor? Sau vreun ordin de direcționare a banului public? Revenim