Monthly Archives: May 2018

Muzeul Olteniei: Târg al Meșterilor Populari, cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova

Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova desfășoară, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj și, în parteneriat, cu Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Craiova, cu prilejul evenimentului Zilele Municipiului Craiova, proiectul cultural Satul Românesc în zi de sărbătoare, în fapt, un târg al unor renumiți meșteri populari din România.

Craiova. Expoziţia de fotografie Marele Război în Imagini, din colecția Muzeului Olteniei

Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova desfășoară, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj și, în parteneriat, cu Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Craiova, cu prilejul evenimentului Zilele Municipiului Craiova, proiectul cultural Marele Război în Imagini, din colecția Muzeului Olteniei.

Craiovenii, la camera de gazare, autoritățile – somn de voie!

O puternică rafală de vânt a purtat cenușa de la centralele termice ale Complexului Energetic Oltenia peste Craiova, în urmă cu câteva zile. Ca de obicei, de ani buni autoritățile se dovedesc în cârdășie cu mașina de intoxicat oameni CEO, dar nu numai, dacă ar fi să ne amintim că, frecvent, concentrația de dioxid de sulf este depășită de trei-patru ori în Craiova, însă agențiile și comisariatele de mediu se fac că plouă. Inutil să mai batem monedă, rămânem la punctul de vedere că aceste entități plătite din bani publici nu sunt străine de moartea multor suferinzi de boli pulmonare din Craiova și din Dolj, însă nu ne mai așteptăm, mai ales în epoca de aur reloaded Dragnea – Olguța – Viorica & Co., la vreo măsură.

Cât de adânc le va băga Salubritatea mâna în buzunare craiovenilor? S-a-ntrebat și DNA, dar i-a cam trecut…

Piesele pe tabla de șah a masterplanului de deșeuri al Doljului, gestionat de consiliul județean, au cam fost așezate, în sensul că actorii procesului de colectare, transport și depozitare sunt cunoscuți. Acuma, pentru că activitățile vor fi obligatoriu în interdependență – de la plasare, gestionare containere de gunoi, colectare, compost, ridicare și transport, la depozitare, este clar și că tarifele/prețurile estimate prin ofertele la licitații vor fi modificate, din simplul motiv că fiecare treabă a fost cu licitația ei, pe când facturarea între operatori urmează a se face funcție de caracteristicile și tarifele activității fiecăruia în parte. Pare complicat, dar nu e deloc! Ideea de bază e că, la nivel de tarif final – cel plătit de consumator – licitațiile nu au nici un nici o importanță, atâta vreme cât depozitarul deșeurilor rămâne ECO Sud, entitate care are contract cu municipalitatea din Craiova. Și care poate negocia și cere oricând majorarea de tarif, ceea ce, după cum bine ați dedus, mai ales aceia care răsfoiți titlurile publireportajelor din presa aservită PSD, urmează să se și întâmple.

Craiova. Primăria a demarat procedurile pentru demiterea administratorului SC Termo, Dan Magla

Municipalitatea din Bănie a trecut la procedura de demitere a administratorului SC Termo Srl, Dan Magla, validat tot de PSD, la ordinul Olguței Vasilescu, în 2015, la intrarea în insolvență a unității. Entitate căreia, atât în 2012, cât și în 2013, la numirea ca șef a lui Mihai Neațu, ”avansat”, între timp, la Transelectrica, îi prevedeam dispariția. Iată că, din păcate, am avut dreptate. Surse din instituție susțin că la SC Termo n-ar fi vorba numai de prost management, ci și de niscaiva nereguli la perfectarea unor contracte, între care și falsuri, nu știm deocamdată în sarcina cui, aspect asupra căruia vom reveni. Din punct de vedere administrativ, Consiliul Local Municipal are prerogativa de a-l revoca din mandat pe administrator, tot așa cum l-a numit prin hotărâre, decizie care ar putea fi adoptată în ședința de joi a CLM Craiova. Nouapresa

Craiova. Ateliere creative “Prietenii istoriei”, la Muzeul Olteniei!

Muzeul Olteniei, Secția de Istorie-Arheologie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează în perioada 22-23 mai, ateliere de creație în spațiul interactiv din strada Madona Dudu, nr.14.Atelierele se înscriu în cadrul activităților prilejuite de Programul educativ “Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!. Începând cu ora 9.30, preșcolarii Grădiniței ,,Phoenix vor participa la atelierele cultural-educative,,Micul Arheolog și ,,Atelier creație bijuterii, sub atenta îndrumarea a muzeografilor din cadrul Secției de Istorie-Arheologie.

Craiova. Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 19 mai

Muzeul Olteniei este unul dintre participanţii activi ai Ediției a XIV-a a evenimentului cultural “Noaptea Europeană a Muzeelor” (inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța), întâmpinându-şi vizitatorii în nocturnă cu un patrimoniu valoros şi diversificat, reprezentativ pentru dezvoltarea comunităţii locale, dar şi regionale, pe care îl va etala în toate cele trei locaţii expoziţionale din componența sa, respectiv: Secţia de Etnografie (str. Matei Basarab nr. 16), Secţia de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), Secţia de Ştiinţele Naturii (Str. Popa Şapcă nr. 8).

Craiova. PNL invocă dezbaterea publică pentru eliminarea dublei taxări a parcării

PNL Dolj nu renunță la demersurile legale pentru odificarea regulamentului parcărilor cu plată din municipiul Craiova, reamintim – o aberație administrativă cu iz nelegal, ca să nu spunem mai mult, atâta vreme cât craiovenii plătesc deja taxă de parcare la fiscul local. Președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica, a vorbit despre modificarea regulamentului privind parcările din municipiul Craiova. ”Pe 27 aprilie anul curent, sub semnătura domnului primar Mihail Genoiu și a domnului Sorin Manda, administrator public al orașului, s-a publicat pe site-ul primăriei modificarea regulamentului privind parcările. Este o așa zisă dezbatere publică, dar nu a fost nicio conferință de presă, nicio întâlnire pe această temă. Primăria dorește să introducă alte străzi cu parcare cu plată. Vor fi afectați cetățenii de pe Calea București, până la intersecția cu strada Spaniei, precum și toți cei care locuiesc în centru”, a spus Ștefan Stoica. Conform legii 52/2003, PNL solicită o dezbatere publică reală în ceea ce privește modificarea regulamentului. Liberalii spun că astfel se instituie o dublă taxare deoarece craiovenii plătesc deja o taxă de parcare de 40 de lei pe ani. „In ceea ce priveste stabilirea cuantumului contraventiilor, consideram ca este o masura discriminatorie ca sanctiunea pentru persoanele fizice sa fie intre 500 si 1000 lei si cea pentru persoanele juridice sa fie intre 1500 si 2500 lei; propunem un cuantum fix de 250 lei, tinand cont de faptul ca ne raportam la aceeasi contraventie. Cum se face această departajare nu se spune niciunde”, a completat președintele PNL Dolj, care a mai spus că totul demonstrează că, de fapt, primăria caută surse de bani, nu să rezolve problema traficului. Amendamente regulament parcare

Craiova. ”PRĂBUȘIREA MITULUI SECURITĂȚII”

O nouă lansare de carte va avea loc la Craiova, vineri, 11 mai, de la orele 15, la Muzeul de Artă: ”Prăbușirea Mitului Securității”, lucrare a Prof. Univ. Dr. General de Brigadă SRI Cristian Troncotă, fost Decan al Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”, și Prof. Univ. Dr. Corvin Lupu, Decan al Universității ”Lucian Blaga”, din Sibiu. Conferința reprezintă încă un prilej de dezbatere pe marginea unor informații spectaculoase extrase în urma studierii arhivelor active ale Ministerului Afacerilor Interne, a desecretizării anumitor documente oficiale, precum și pe tema comparației conceptului de “revoluție” cu acela de “lovitură de stat”.

CONFERINŢA NAŢIONALĂ „OLTENIA. INTERFERENȚE CULTURALE”, EDIȚIA A VIII-a, la Muzeul Olteniei Craiova!

În perioada 09-11 mai 2018, Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj și în parteneriat cu Universitatea din Craiova- Facultatea de Științe Sociale, organizează cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe culturale”. Devenită deja tradiţională în capitala Băniei, Conferința „Oltenia. Interferenţe culturale” oferă prilejul întâlnirii a numeroşi şi distinşi oameni de ştiinţă din România și Bulgaria, reprezentând instituţii de prestigiu precum: Academia Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (Bucureşti), Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” (Craiova), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Institutul de Artă și Arheologie (Cluj-Napoca), Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național al Banatului (Timişoara), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Muzeul Regiunii Portilor de Fier (Drobeta-Turnu Severin), Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți, Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Muzeul Județean Argeș, Universitatea din Craiova, Universitatea Valahia din Târgoviște şi Muzeul Naţional de Antropologie (Sofia, Bulgaria), etc.